Geloofsbrief zal kandidaten met strafblad de das om doen

“Wanneer de gekozen kandidaten hun geloofsbrieven zullen moeten inleveren om zitting te kunnen nemen in het parlement, zal blijken of ze eerder in aanraking zijn gekomen met de justitie. Ik hoop dan dat ze eruit getrapt worden, want we hebben genoeg criminelen gehad in de afgelopen vijf jaar en we hebben gezien wat het ons heeft opgeleverd”, aldus bestuurskundige, August Boldewijn, aan De West. Dit zei hij naar aanleiding van de kandidatenlijsten, die afgelopen donderdag werden ingeleverd bij het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) en waarop veel kritiek werd geleverd vanwege de samenleving. Critici vanuit de gemeenschap zouden erop hebben gewezen, dat de meeste kandidaten niet voldoen aan de vereisten tot kandidaatstelling en ook nog over een strafblad zouden beschikken.

Volgens Boldewijn hebben we als land in de afgelopen jaren, genoeg criminele handelingen gekend van volksvertegenwoordigers. “Zelfs de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname zit momenteel vast voor verduistering van gemeenschapsgelden. Weet je wat voor schande dat is voor ons land, dat een man die niet zolang geleden in Nederland was om de kwestie rond de aanhouding van de 19,5 miljoen Euro aan te kaarten en nu vastzit?”, Aldus Boldewijn.

Boldewijn merkt op dat er zeker bij de komende verkiezingen op 25 mei, gestemd zal worden op basis van populisme.

‘Men probeert op allerlei manieren, misbruik te maken van de first voters, omdat ze weten dat deze groep een enorme grote groep is”, stelt Boldewijn. Volgens hem werd je vroeger niet zomaar op een lijst geplaatst, maar dat gebeurde pas als je enige politieke ervaring had opgedaan. “Je moest ten eerste over een bepaalde scholing en denkvermogen beschikken. Verder moest je je nog gaan verdiepen in de ideologieën van de partij. Nu zijn gasten vandaag op straat een rot leven aan het leiden, en morgen besluiten ze de politiek in te gaan, om het volk te gaan vertegenwoordigen”, zegt Boldewijn.  Volgens hem is het belangrijk, dat de Surinaamse samenleving gaat beseffen, dat bij het samenstellen van een parlement zij het recht dat ze heeft als samenleving overdraagt aan een groepje mensen. “Als je macht geeft aan gasten die nooit leiding hebben gegeven over een instantie of een groep, dan zal er zeker aan machtsmisbruik worden gedaan, en dan zal ook jij die voor ze hebt gestemd erdoor heen moeten gaan voor zeker vijf jaar”, aldus Boldewijn.

More
articles