‘TBC gevaarlijker dan Covid-19’

De afgelopen dinsdag, 24 maart, was het Wereld Tuberculosedag. Tuberculose (Tbc) en het nieuwe coronavirus zijn beide infectieziekten, die voornamelijk de luchtwegen, in het bijzonder de longen, aantasten. Ook hebben wetenschappers aangegeven, dat 80 procent van mensen een soortgelijke aandoening zullen krijgen. “Beide ziektes veroorzaken een ernstige longontsteking. Alleen is TBC gevaarlijker dan het covid-19 coronavirus, omdat je bij TBC sneller dood kan gaan” aldus voedseltechnoloog Ricky stutgard, desgevraagd.
Volgens Stutgard is er wel een middel tegen TBC, waardoor men niet meer paniekerig daarvan wordt. “De behandeling van TBC bestaat uit een antibioticakuur. Bij Covid-19 wordt men momenteel paniekerig, omdat het virus pas 4 maanden bekend is. Er is nog geen vaccin of middel er tegen; de meeste mensen weten nog niet hoe het aan te pakken. Nu pas is men bezig met het onderzoek naar het virus”, aldus Stutgard. Ook stelde Stutgard, dat een tbc-besmette persoon, niet in quarantaine hoeft als bij Covid-19, omdat de ziekte reeds bekend is en men weet hoe te handelen bij een besmetting.
Volgens Stutgard verspreidt TBC zich ook in druppeltjes, die in de lucht komen door niezen en hoesten en is de overdracht van TBC gelijk bij Covid-19. Ook geeft hij aan 80 procent van de wereldbevolking, het nog zal krijgen. “Ongeveer 25 procent van de wereldbevolking, is reeds geïnfecteerd met TBC. TBC is nog steeds aanwezig in Suriname, maar we horen er heel weinig van”, zegt Stutgard. Volgens Stutgard gaan bij TBC en Covid-19, slachtoffers met een verzwakt immuunsysteem sneller dood. “Ook zijn ondervoede mensen ook het meest vatbaar voor de beide ziektes”, aldus Stutgard. Tot slot stelde de voedseltechnoloog, dat de persoonlijke hygiëne bij beide ziektes, van eminent belang is.

More
articles