Strei! uit race verkiezingen

De politieke partij STREI! heeft verzuimd om bij de inschrijving voor deelname aan de verkiezingen, een bewijs van registratie bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) in te dienen en mag daarom niet deelnemen aan de komende verkiezingen. Dit heeft Strei-voorzitter Maisha Neus, vandaag op haar facebookpagina gedeeld. Gulshan Alibux, ondervoorzitter van de partij, zegt in gesprek met De West, dat zij daarop hadden geanticipeerd, omdat bij de statuten die in 2018 zijn ingediend een fout was opgetreden, waardoor het OKB de partij niet kon inschrijven. Als gevolg hiervan konden zij bij de inschrijving voor deelname aan de verkiezing, ook geen bewijs van registratie bij het Centraal Hoofdstem-bureau (CHS) indienen.
Alibux stelt dat de partij wel de ruimte (7 dagen) heeft gehad van het OKB om de stukken in orde te maken. “We zijn daarmee bezig. We gaan het oplossen en zijn verzekerd, dat we wel zullen meedoen aan de verkiezingen”. Alibux legt uit dat het gaat om twee punten in de statuten, waarbij niet expliciet is vermeld dat de statuten, het partijprogramma en de partijbeginselen ook in het advertentieblad van Suriname worden gepubliceerd. De politieke partij heeft de notaris reeds aangeschreven, om de wijziging van de statuten op te maken.
Dit moet vervolgens naar het ministerie van Justitie en Politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Kabinet van de President, waarbij de president moet besluiten of hij de wijziging accepteert. Met dit bewijs moet de partij zich vervolgens wenden naar de notaris dat de wijziging heeft plaatsgevonden alvorens Strei! geregistreerd kan worden bij het OKB. “Het is jammer en het is niet prettig om in dit stadium nog te rennen voor zaken die al gedaan zouden moeten zijn. We doen geen vingerwijzing. We zouden geen Strei! heten als er geen strijd geleverd moest worden”, aldus Alibux.

door Priscilla Kia

More
articles