Twee eerste coronapatiënten aan betere hand

“Ik mag mededelen en we zijn ook verheugd dat de twee personen die positief bevonden waren en op de intensive care unit hebben gelegen, vandaag al aan het recoveren zijn”, aldus de directeur van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun, gisteren tijdens de Covid-19 bijeenkomst. Zij verklaarde dat de patiënten al aan het herstellen zijn. Het tweetal is intussen al overgeplaatst naar een andere unit waar zij de ruimte krijgen om verder te herstellen. Er zal daarna met de protocollen gewerkt worden, waarbij de mensen nog even geobserveerd zullen worden. “Zodra zij nog twee negatieve testen kunnen aantonen, worden zij vrij verklaard”, aldus Jessurun. Het aantal COVID-19 besmette personen in Suriname staat op acht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle landen tot “hoog risicoland” verklaard.

Vicepresident Ashwin Adhin en de directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, hebben aangegeven, dat de afstand die tussen elkaar gehouden moet worden nu is vergroot naar 2 meter. Wereldwijd is deze regel al van kracht. Zij benadrukten dat deze hygiëne-maatregelen in acht moeten worden genomen. De belangrijkste zijn afstand houden en handen goed wassen. Ten aanzien van de status van de leden van het  Covid-19 managementteam zegt Jessurun, dat het goed gaat. Enkele leden die in contact zijn geweest met deals nummer 8 positief geteste persoon zijn volgens protocol in zelfquarantaine, alsook stafleden van het managementteam. Op dit moment heeft geen van hen symptomen en iedereen houdt zich aan de regels zoals Volksgezondheid die voorschrijft. Indien iemand symptomen vertoont zullen die ook getest worden. Pas als iemand ziek is, wordt die in isolatie geplaatst. De leden van de pers hoeven zich hierover geen zorgen te maken aldus Jessurun. Het ministerie van Volksgezondheid zal informatie aan hen verschaffen over de eerste-, tweede- en derde lijn van besmettingskansen. Voor de uitzending kunnen de journalisten vanaf morgen inbellen om hun vragen te stellen. Jessurun benadrukte, dat alle positief geteste personen,  dezelfde regels volgen. “De 8ste persoon is net als alle andere gevallen, in isolatie in het Wanica Ziekenhuis geplaatst”, aldus Jessurun. Tot nu toe is er geen medicijn tegen Covid-19. Er zijn wel een paar geneesmiddelen geïdentificeerd wereldwijd, waaronder medicijnen uit Cuba die een positieve werking in sommige landen hebben gehad. Suriname heeft gekozen om de medicijnen uit Cuba te importeren. De preventieve maatregelen die volgens Jessurun zeker werken en waaraan men zich dient te houden zijn: Social distancing, handen wassen met water en zeep of alcohol. Het Covid-19 virus kan in de lucht aanwezig zijn, maar (tot nu toe geldt dat) om iemand te kunnen besmetten, moeten er druppels met het virus, afkomstig van een besmette persoon op de gezonde persoon overgebracht worden die vervolgens via ogen, mond of neus de persoon binnendringen.

More
articles