Medicament uit Cuba ongeschikt

Het medicament (Interferon-Alfa 2b) dat Suriname uit Cuba zou ontvangen, en mogelijk zou helpen bij de bestrijding en genezing van het coronavirus, komt niet voor op lijst van de World Health Organization (WHO). De eerste bezending zou al op 5 april al in Suriname moeten zijn. Infectioloog Stephen Vreden deelde gisteren tijdens de dagelijkse Covid-19 bijeenkomst van de overheid mee, dat Interferon, het geneesmiddel dat de overheid uit Cuba haalt om het Coronavirus te behandelen, niet deugt. Hij zei dat er nu andere opties onderzocht worden. De minister van Volksgezondheid Antoine Elias was compleet verrast door de mededeling van de infectioloog.

Tijdens de Covid-19 persconferentie op maandag werden door de directeur van het Staats Zieken Fonds(SZF) Rick Kromodihardjo en minister Elias gesteld dat Suriname 2100 ampullen van dit medicament uit Cuba zou krijgen dat mogelijk zou helpen tegen het coronavirus.

Hier ging het om een lading Interferon-Alfa 2b die al besteld zou zijn in Cuba. De eerste bezending van de 2100 ampullen zou op 5 april binnen moeten zijn.

Elias benadrukte dat het om een ‘proeflading’ gaat. Alleen als de Surinaamse patiënten er goed op zouden reageren, zou de volgende bezending binnen gehaald worden. Met 100 ampullen kunnen vijf patiënten worden behandeld.

Volgens huisarts en ondervoorzitter algemene artsen van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) Amar Ramadhin, komt deze medicijn niet voor op de lijst van de WHO als medicatie tegen het coronavirus. Hij zei dat minister Elias eerst in overleg had moeten treden met de infectiologen in Suriname, alvorens dit geneesmiddel naar Suriname te halen.

Wat er nu met de bestelling uit Cuba zal gebeuren, zal pas op de volgende persconferentie worden meegedeeld. Vrede zei dat sinds de uitbraak van Covid-19 in China, verschillende middelen zijn geprobeerd. Daaronder ook Interferon. De infectioloog legde uit dat het Interferon-Alfa 2b geen additioneel voordeel heeft bij deze ziekte. “Met andere woorden, je kunt ze het middel net zo goed niet geven.

Naar verluidt zijn er andere specialisten, die wel met het medicament uit Cuba willen werken. Sommige bronnen meldden dat Inteferon Alfa-b2 in combinatie met andere medicijnen, effectief is. Het is geen vaccin. Er wordt ook gemeld dat behandelingen met dit medicament in China succesvol zijn geweest.

More
articles