‘Kleine man heeft geen voordeel aan belastingverlichting’

Diverse vakbonden zijn al een geruime tijd bezig met het doen van voorstellen aan de regering c.q. de minister van Financiën, om te komen tot de doorvoering van belasting verlichtende maatregelen. Op basis van de huidige stand van de zaken tussen Ravaksur en het ministerie,  hebben de bonden daarom gemeend deze slepende kwestie snel af te ronden. Hierdoorj zijn de ondergetekende bonden nu genoodzaakt de minister een ultimatum te stellen, dat inhoudt, dat indien er niet uiterlijk 25 maart 2020 wordt overgegaan tot uitvoering van het toegezonden voorstel, de organisaties onherroepelijk in actie zullen gaan. Volgens de voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) Ronald Hooghart, is dit voorstel niet het in voordeel van de ,,kleine man”. Dit zei hij maandag tijdens een persconferentie van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). Hooghart vindt dat de doorsnee burger vrijwel geen belasting betaalt. Volgens hem is het voorstel van de voorzitter van C-47 Robby Berenstein, alleen bedoeld ten bate van de ‘elite’ klasse. Hij is van mening dat de benoeming van Zunder tot governor van de Centrale Bank, de vakbeweging in een hogere positie had kunnen plaatsen, om direct mede invloed uit te oefenen voor de arbeidsklasse in het huidige complexe financieel – economische gebeuren van ons land, in het bijzonder de kwestie van de belastingen. “Maar wat doet Berenstein, hij gaat de elite ondersteunen, dan ga je mij op 25 maart oproepen om actie te voeren voor belastingverlichting. Ik kan nooit meewerken aan zulks”, aldus Hooghart.

Volgens de voorzitter van de Moederbond Errol Snijders, is de belasting een van de kwestie die ze hoog zit. Hij zei dat toen de president ze had geïnformeerd over de situatie in het land, is ze gelijk gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid, hem aan te geven, dat de belastingkwestie nijpend is. De president gaf toen aan, dat zij over twee weken de nodige stappen konden verwachten, om te komen tot concrete zaken met betrekking tot de belastingen. We hebben als vakbeweging gefaald, want we zouden elk jaar moeten zitten met de zittende regering om te praten over de belastingen, dat hebben we niet gedaan”, aldus Snijders. Hij hoopt nu dat de president zich aan zijn woord houdt en ze binnen de gestelde termijn alsnog uitnodigt.

Het hele belastingsysteem is al die jaren in stand gehouden door de loontrekkers, omdat zulks het makkelijkst was voor de overheid, de bedrijven door via wetten de opdracht te geven inhoudingen op salarissen te plegen. “Wij zijn in constant overleg met een belastingdeskundige, die heeft ons wat meer zicht gegeven op wat de belastingen verdienen aan de werkers. Een bepaalde groep loopt belastingvrij rond, en vanaf een bepaald niveau betaalt die wel belasting”, aldus Snijders. Volgens hem is tot op dit moment, zeker voor bepaalde groepen, de belasting de grote boosdoener voor de koopkracht. Maar wij realiseren ons ook dat wij voor dat deel een ander gevecht moeten aangaan.

In 2016 waren de inkomsten uit de directe belastingen 1.2 miljard en de loonbelasting was 754 miljoen. Dit betrof 51,5 procent van de directe belasting aan loonbelasting.  In 2018 hebben de loontrekkers meer dan 1 miljard SRD betaald aan loonbelasting. “Behalve de loonbelasting betalen werknemers ook indirecte belasting en daarom is de belastingdruk ook zo hoog voor hen”, zei de voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) Armand Zunder.

More
articles