Sinds vorig jaar heerst er een tekort aan muntgeld. Recentelijk zijn er naar de redactie verneemt, ook coupures van SRD1, – en SRD2, 50 in omloop gebracht. Cliënten van lokale banken krijgen deze ook als zij geld opnemen. Bankiers geven aan, dat papiergeld zeker goedkoper is dan het gewone muntgeld, maar wel minder stevig, waardoor het sneller vervangen moet worden vanwege beschadiging en slijtage.
Thans zijn er meldingen bij de redactie binnengekomen van burgers die aangeven, dat winkeliers weigeren de muntbiljetten te accepteren. De winkeliers zeggen niet bekend te zijn met deze biljetten, hoewel het een wettig betaalmiddel is. De muntbiljetten zijn destijds uit de roulatie gehaald vanwege de levensduur en liggen sinds governor André Telting, in de kluis van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De winkeliers zijn er niet over geïnformeerd dat de muntbiljetten weer in roulatie gebracht zouden worden.
De Centrale Bank is naar de redactie verneemt, overgegaan tot het distribueren van deze muntbiljetten, omdat er al geruime tijd een schaarste heerst aan muntgeld, met name munten van SRD 1, en SRD 2,50. De redactie verneemt, dat het tekort aan muntgeld te maken heeft met de inflatie van de SRD. Ook heeft de redactie uit betrouwbare bron vernomen, dat het muntmetaal meer waard is als het is gesmolten, dan de eigenlijke waarde die op het muntgeld is aangegeven. Er is ook minder muntgeld in omloop, omdat munten van SRD 1,- en SRD 2,50 veelvuldig gespaard worden. Daarnaast zijn er andere redenen voor het tekort aan muntgeld, zo vindt men het gewicht van een aantal muntjes in de portemonnee zwaar en daarnaast zijn er toeristen die het muntgeld meenemen en niet meer uitgeven in ons land.