Coutinho woedend over verdwenen kasreserve

Een deel van de kasreserve die de handelsbanken vorig jaar verplicht onder het beheer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) moesten plaatsen, is verdwenen. ”Ik word heel emotioneel hierbij en tegelijkertijd vind ik dit verschrikkelijk. Het is niet normaal wat er gebeurd is”, zei de directeur van De Surinaamsche Bank, Steven Coutinho, vanmorgen in het radioprogramma ABC Actueel.
De CBvS publiceert elke week weekstaten, waaruit de status van de kasreserves kan worden opgemaakt. “Helaas zijn de publicaties van de kasreserves niet gebaseerd op waarheden. De Centrale Bank heeft ons helaas misleid, wij waren heel erg woedend toen wij dit hoorden’’, zei Coutinho. Volgens hem heeft De Surinaamsche Bank gelijk maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de gelden van de burgers, te allen tijde veilig zijn. “Wij hebben de afgelopen dagen gevochten om ervoor te zorgen dat de gelden die toekomen aan ons volk, werkelijk veilig zijn’’, aldus Coutinho. Het gaat niet alleen om 100 miljoen US-dollars die verdwenen is, maar ook om 100 miljoen aan termijndeposito’s.
Waarom zij dit niet vooraf wisten, komt volgens Coutinho doordat zij ervan uitgingen dat er een goede balans gegeven wordt door de Centrale Bank. “Je gaat niet in de volledige details kijken, je gaat ervan uit dat het je Moederbank is en dat je de Bank moet kunnen vertrouwen”, zei hij.
Dit vertrouwen is volgens hem geschonden. Coutinho zei dat hij niet weet hoelang deze misleiding al aan de gang is. “Dit kregen we gewoon op die koude zaterdag te horen. Dan denk je, na alle gesprekken die wij de afgelopen maanden gevoerd hebben, wisten jullie dit gewoon keihard en waren jullie een spelletje met ons aan het spelen”, merkte Coutinho op. Hij is niet te spreken over de hele kwestie. Coutinho: “Wat men geprobeerd heeft te doen, is gewoon om het volk te bestelen, en dat maakt mij zo boos.’’

door Adiën Samuel

More
articles