Apache en Total optimistisch over bron Sapakara-West

Apache en Total, 50-50 partners in blok 58 offshore van Suriname, hebben gisteren gezegd, dat hun volgende bron, Sapakara West-1, dezelfde krijtintervallen zal testen die hen succes hebben gebracht in Maka Central-1, in een afzonderlijke en onderscheidende stratigrafische functie.
Sapakara ligt ongeveer 19 km ten zuidoosten van Maka Central-1 en zal de kwaliteit bepalen die verwacht kan worden in de Surinaamse olievondst. De ruwe olie van Liza in Guyana, staat op 31-32 graden API, terwijl Maka neigt naar dichtheden die mogelijk hoger zijn dan 40 graden.

Maka Central-1
Na het boren van zes droge putten in december vorig jaar, was de regering van Suriname zeer enthousiast nadat ze vernam dat de olie-exploitanten Total en Apache, een materiële olie-ontdekking hadden gedaan op blok 58. Die concessie bevindt zich in haar territoriale wateren. De vondst is in lijn met de productieve ontdekkingen in het aangrenzende Stabroek-blok in Guyana. Volgens Total en Apache werd de Maka Central-1-put geboord met een waterdiepte van ongeveer 1.000 meter.
Op meer dan 123 meter werd gestuit op hoogwaardige lichte olie en gasrijk condensaat in meerdere gestapelde reservoirs. Er zal verder geboord worden en testen zullen worden uitgevoerd om de hulpbronnen en productiviteit van het reservoir te beoordelen.
Terwijl dat gebeurt, heeft Staatsolie be-kendgemaakt dat contractuele bepalingen haar toelaten om als belegger tot maximaal 20 procent deel te nemen aan de ontwikkeling van een put. Staatsolie merkt op dat de staat 6,25 procent aan royalty’s verdient. Dit is meer dan drie keer wat Guyana heeft kunnen onderhandelen voor zijn wereldwijd geprezen licht ruwe olie in het Sta-broek-blok. Verder zullen Total en Apache 36 procent belasting over de inkomsten aan de Surinaamse overheid betalen. De Guyanese regering heeft ervoor gekozen de belastingen van de bedrijven (ExxonMobil, Hess Corporation en CNOOC/NEXEN) te betalen uit haar aandeel winstolie.

(Bron: https://oilnow.gy/featured/block-58-explorers-look-to-sapakara-for-continued-success-offshore-suriname/)

More
articles