14 bedrijven committeren zich aan ‘groen ondernemen’

Bij het tienjarig bestaan van het Suriname Conservation Foundation Green Partner-ship Program (SGPP) gisteren, hebben veertien bedrijven de ‘groen ondernemen belofte’ getekend in de Banquet Hall van Torarica. De Suriname Conservation Foun-dation (SCF) is in 2010 gestart met dit programma met als doel het ‘vergroenen’ van de Surinaamse economie. Binnen dit programma werkt het SCF samen met bedrijven aan het bereiken van de doelstellingen van de SCF, zoals het stimuleren van de bewustwording van het bedrijfsleven over ene groene economie en natuurbescherming. Wim Udenhout, voorzitter van SCF, gaf aan dat veertien bedrijven gehoor hebben gegeven aan de oproep van de SCF om bij het ondernemen de verschillende aspecten van ons milieu duurzaam in acht te nemen. Wat SCF en haar partners overeenkomen, zal volgens Udenhout de herkenbare basis zijn van Suriname zijn bijdrage aan internationale committeringen. “Zonder deze bijdrage zal nationale wetgeving niet realistisch, uitvoerbaar of duurzaam zijn”, zei Udenhot.
Bryan Renten vertegenwoordiger van Fer-nandes Group, gaf aan dat de bedrijven een heleboel doen, zo proberen ze bij be-drijfsprocessen zoveel mogelijk rekening te houden met milieuaspecten. “Door onze committering publiekelijk te bevestigen, willen we aangeven, dat we het serieus nemen.” Het gaat volgens hem ook om samenwerking en het delen van kennis. Er worden onder andere afspraken gemaakt over bedrijfsafval en de verwerking daarvan, het reduceren van energiegebruik, het gebruik van water en het bewust maken van werknemers en klanten over het be-lang van een schoon milieu. Renten hoopt ook andere ondernemingen mee te krijgen.
Volgens SCF-vertegenwoordiger Henk Brandon, gaat het om activiteiten die een impact zullen hebben naar de samenleving toe. Volgens hem zal er een grotere impact zijn wanneer alle veertien bedrijven gezamenlijk acties gaan ondernemen.
Steven Coutinho, CEO van De Surinaam-sche Bank (DSB), deelde mee dat DSB vanaf het begin is betrokken bij het programma, maar te weinig heeft gedaan. Hij haalde aan dat de bank in de afgelopen jaren nog niet systematisch minimale standaarden heeft opgenomen over de manier waarop zij intern omgaan met het milieu, maar dat er ook geen standaarden zijn voor de klanten die aangetrokken worden.
“We moeten programma’s hebben die duidelijk zijn. We hebben daarvoor hulp nodig van onze partners, waardoor we niet meer tijd hoeven te besteden aan het nadenken over deze programma’s.
Het is van belang dat wij acties ondernemen en niet wachten op anderen’’, zei Coutinho. Over bewustwordingsactiviteiten voor de samenleving zei Coutinho, dat er geen tijd is om aparte programma’s te draaien. Bovendien is dat de taak van de SCF. Coutinho gaf aan dat DSB wel bereid is om een bijdrage te leveren, maar dat de taak van de SCF niet overgenomen zal worden. Naast DSB hebben ook Hakrin-bank, Staatsolie, Fernandes Group, Kersten, Torarica Group, Telesur, Assuria, Grassalco, Kirpalani, Surinam Airways, UCC, VSH United en Iamgold, de belofte getekend.

door Priscilla Kia

More
articles