Governor wil 100% buitenlandse kasreserve onder beheer

De governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt zet de lokale banken onder druk om financiele middelen te parkeren bij de moederbank. De redactie verneemt uit bancaire kringen, dat de governor druk uitoefent op de handelsbanken om 100% van de buitenlandse kasreserve onder beheer van de CBvS te brengen. De banken hebben tot nu toe niet toegegeven aan deze eis, omdat het formaliseren van de 50% vreemde valutakasreserve zoals afgesproken ook stroef verloopt. Ook worden de banken door de governor elk eind van de maand onder druk gezet om een belegging/ geld voor de CBvS over te maken voor een week, zodat de moederbank die zogenaamd in haar “boeken” kan registreren en dan doen lijken alsof de “reserves” voor die maand ineens zijn toegenomen. Als de banken vervolgens het geld na een week terug willen, moeten zij bijna “bedelen en smeken” om hun geld terug op de rekening te zien.
Het is allemaal “window dressing” zegt een betrouwbare bron. Ook kreeg de redactie de informatie, dat de governor puur voor de show doet alsof de monetaire reserves toenemen, maar in de realiteit wordt die op verschillende manieren opgepoetst. Ondertussen gaat de governor van de Centrale Bank frequent in de business class op reis en verblijft in hotelkamers die de staat 1000 US-dollar per nacht kosten. Onze bron vind dit gedrag schandalig en absoluut geen voorbeeld wanneer we al geruime tijd weten, dat de moederbank kunstmatig in stand wordt gehouden met het geld van de handelsbanken.
Governor van Trikt, trad officieel in dienst in maart dit jaar en er werden gelijk conform artikel 21 van de Bankwet, voorschotten opgenomen bij de Centrale Bank van Suriname. Hiermee maakt de regering een aanvang met monetaire financiering. Dit blijkt uit de publicatie van de weekbalans op de website van de moederbank van 1 tot 8 maart 2019. Het ging toen om een bedrag van ruim SRD 670 miljoen (SRD 670.144.70) dat onttrokken werd uit de moederbank. Vervolgens deed de redactie van De West in april dit jaar de melding, dat volgens betrouwbare bronnen, de CBvS alle lokale banken had geinstrueerd om 50 procent van de vreemde valuta kasreserve onder het beheer van de moederbank te brengen. Wij vernamen dat de governor van plan was het bedrag van de vreemde valuta kasreserve door te sluizen naar de staat voor het financieren van het begrotingstekort.

More
articles