Bloedbank Informatie Systeem geïmplementeerd

De Nationale Bloedbank (NBB) van het Surinaamse Rode Kruis, heeft vandaag in het kader van de launch van haar nieuwe Bloedbank Informatie Systeem (BIS), een nieuw systeem in gebruik genomen, welke is gefinancierd door Tullow Suriname B.V. onder leiding van Richard Tullow, country manager en in samenwerking met Staatsolie.
Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) biedt al meer dan 75 jaar hulpverlening aan de gemeenschap en is verheugd met dit nieuwe moderne systeem. De NBB is daarom gestart met een vergelijkende studie enerzijds naar een modern Bloedbank Informatie Systeem (BIS), dat bruikbaar is in hun setting en anderzijds met een zoektocht naar een partner voor de financiering. De keus viel op de Firma Hemasoft, gespecialiseerd in moderne e-Delphyn software. De NBB is ook gericht op het leveren van voldoende en veilige bloedproducten aan de ziekenhuizen, waarbij het bloed wordt afgestaan door vrijwillige bloeddonoren en verwerkt volgens internationale standaarden.
Maria Tjon a loi, medical directeur van NBB, gaf in een presentatie aan, dat de implementatie van het nieuwe systeem niet alleen zorg zal dragen voor professionalisering en verdere automatisering van de processen van donorwerving, donoradministratie, bloedinzameling, bloedbewerking, laboratoriumonderzoek en bloedafgifte, maar ook een verbetering zal brengen in het rendement van de financiële processen en de kwaliteitsmonitoring. Met dit nieuwe systeem is de NBB in staat alle bloedbankprocessen te koppelen vanaf de eerste oproep van de bloeddonor tot de uitgifte van het bloedproduct aan het ziekenhuis en het systeem is ook vanaf buitenlocaties te gebruiken, wat zal leiden tot een betere dienstverlening.
NBB-voorzitter Malti Adhin, gaf aan dat dit systeem in zijn totaliteit een verbeterde performance is van de bloedbank en ook de automatisering en archivering van data van donoren is sneller. Deze specifieke bloedbank software is een noodzaak voor de verbetering van het kwaliteitsmanagement van de NBB. Het zwakke punt in de processen, waardoor een donor moet gaan om zich te kunnen registreren, was het oude informatiesysteem, dat niet meer voldeed aan de vereisten van een moderne bloedbank. Sommige processen werden handmatig op papier bijgehouden, dat heel veel werkt vergde. Daarnaast kunnen ook de historische gegevens van de donor, zelfs voorkeuren voor contactmethode en dag van bloeddonatie, op een veilige manier worden gearchiveerd en bewaard.
De launch van het nieuwe BIS, is voor de organisatie van donorwervingcampagnes en events, een rendement van elke activiteit die geanalyseerd zou kunnen worden, zodat toekomstige activiteiten steeds effectiever kunnen worden, resulterend in vergroting van het donorbestand. ‘’Het implementeren van BIS, is een stap voorwaarts voor de NBB en ook voor de totale Surinaamse samenleving”, aldus Malti Adhin.

More
articles