Politieke inmenging brengt Hakrinbank in benarde positie

De Hakrinbank geeft nieuwe aandelen uit ter waarde van SRD 102.5 miljoen. De in-schrijving van aandeelhouders startte woensdag 4 december bij alle filialen van de bank en duurt tot 24 december. Na de inschrijving volgt een beoordeling- en toewijzingsperiode alsook een financiële af-wikkeling die duurt tot 15 januari. De aandeelhouders zijn het daar niet eens mee, gezien zaken naar voren worden gebracht alsof de emissie in hun belang is. Volgens de advocaat van de aandeelhouders, An-toon Karg, is politieke inmenging een van de redenen waarom de bank in deze positie is beland. ‘’De staat is de grootste aandeelhouder’’, aldus Karg. Volgens Karg komt het belang en de zeggenschap van de aandeelhouders te verwateren wanneer er emissie uitgegeven wordt. “Ten tweede is de reden dat de bank in de positie gekomen is, het feit dat er emissie nodig zou zijn om de solvabiliteit van de bank te herstellen”, zegt de advocaat. Karg verwijst naar het feit dat er recentelijk een lening zou zijn verschaft onder de investment rate.
“Het gaat om een lening van 40 miljoen euro, tegen een rentepercentage van 1 procent”, geeft hij aan. Volgens de advocaat hebben zelfs de internationale ratingbureaus zich uitgesproken hierover.
De advocaat geeft aan dat de aandeelhouders het er niet mee eens zouden zijn, dat het afbouwen van het aandeel van de staat enkel door een emissie mogelijk is. “Dit is totaal niet het geval, gezien er meerdere mogelijkheden zijn. Een van de mogelijkheden was om binnen de markt op zoek te gaan naar partijen die aandelen zouden willen overnemen van de bank”, zegt Karg. Volgens hem kan er ook veel mis gaan bij een emissie. “Als deze niet op de juiste manier tot stand gekomen is, kan het ook heel snel dalen”, aldus Karg.

door Yves Kloppenburg

More
articles