Verklaring EU-missies en VS in lijn met misdaden tegen de mensheid

De verklaring van de EU-missies en de Ve-renigde Staten van Amerika, is volgens oud-diplomaat Angelic del Castilho, geen inmenging, zoals de regering het typeert. Zij legt uit dat het om een vonnis gaat dat misdaden tegen de mensheid regardeert. “Zolang het gaat om misdaden tegen de mensheid, is het grensoverschrijdend”, al-dus Del Castilho. Zij ziet de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken puur als oppurtunisme.
‘’De integriteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is een pijler in de Suri-naamse samenleving. Het is van cruciaal belang dat de definitieve uitspraken in de moord op 15 onschuldige burgers – wat die uitspraken ook mogen zijn nadat het beroepsproces is voltooid – worden uitgevoerd en bevestigd in overeenstemming met de rechtsstaat”, dat stellen de missiehoofden van Frankrijk, Duitsland, Neder-land, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten die geaccrediteerd zijn in Suriname op 29 november in een gemeenschappelijke verklaring over het 8 Decem-berstrafproces.
Del Castilho zegt dat landen mede verantwoordelijk zijn om toe te zien dat er geen geweld tegen mensen plaatsvindt en daarom ook toe moeten zien op de naleving van wetten en vonnissen. Het Venezolaan-se handelsblok (ALBA TCP) heeft in reactie op het vonnis van president Desi Bou-terse in het 8 decemberproces, gewaarschuwd voor “recente pogingen tot destabilisatie in Suriname tegen de regering van president Desiré Delano Bouterse’’. Del Castilho benadrukt dat de verklaring een schande is naar de samenleving en dat dit puur gedaan is al tegenreactie op de verklaring van de EU-missies en de VS. Zij vraagt zich af waarom het ministerie van BuZa niet met een verklaring is gekomen tegen het handelsblok. “Als men vindt dat de verklaring van de EU-missies en de VS inmenging is, dan heeft het Venezolaans handelsblok hetzelfde gedaan”, zegt Del Castilho.
Er zou volgens haar sprake van inmenging zijn, wanneer landen bijvoorbeeld tijdens het proces uitspraken doen, die als instructies zouden kunnen dienen. Dat gezegd wordt dat de Nederlandse premier Mark Rutte al een standpunt had ingenomen nog voor het vonnis uitgesproken was, is volgens haar een lachertje. ‘’Rutte is verantwoordelijk voor zijn eigen uitspraken en heeft niets verkeerd gezegd. Hij heeft slechts gezegd, dat indien Bouterse veroordeeld wordt, het vonnis uitgevoerd moet worden’’, aldus Del Castilho.
Het gaat volgens haar ook niet om een politiek proces. Zij benadrukt dat Bouterse wordt besproken, omdat hij de persoon is die het instituut van de president vertegenwoordigt.

door Johannes Damodar Patak

More
articles