‘Amnestiewet kan niet meer uitgevoerd worden’

André Misiekaba, minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en ondervoorzitter van de NDP, staat nog pal achter zijn mening, dat de Amnestiewet toegepast moet worden. De Amnestiewet die in 1992 werd afgekondigd, werd in 2012 uitgebreid. De Amnestiewet van 1992 had betrekking op de Binnenlandse Oorlog, maar werd in 2012 uitgebreid tot de periode van de De-cembermoorden. Bestuurskundige August Boldewijn zegt in gesprek met De West, dat de Amnestiewet niet meer uitgevoerd kan worden. “Het doel van de Amnestiewet was om het rechtsproces over de 8 Decem-bermoorden te stoppen. Maar de rechter gaf destijds aan, dat als een rechtsproces eenmaal begonnen is, het niet gestuit kan worden. Daarom kon de Amnestiewet niet interveniëren in het rechtsproces. Dat kan dus nu ook niet. De rechter heeft al een vonnis uitgesproken”, legt Boldewijn uit.
Volgens Misiekaba zou er sprake zijn van constitutionele anarchie als er niet conform de Amnestiewet gehandeld zou worden. Boldewijn zegt dat in dit kader, er sprake zou zijn van constitutionele anarchie als de rechterlijke macht niet uitvoert wat de wetgevende macht bepaald heeft. Wel zijn er uitzonderingen in de constitutie waarvan de rechters gebruik maken. Boldewijn noemt als voorbeelden dat toen er nog geen Constitutioneel Hof was, dat de grondwet zegt dat een proces dat al aan de gang is, niet stopgezet mag worden en dat een ieder die het gevoel heeft dat zijn rechten
vertrapt zijn, het recht heeft om naar de rechter te stappen.
Volgens Boldewijn heeft de rechterlijke macht gebruik gemaakt van de tweede optie. Hij heeft niet het gevoel dat de rechter op de stoel van De Nationale Assem-blee is gaan zitten, doordat het de Am-nestiewet terzijde heeft gelegd. “Iedereen moet zich aan de regels van de grondwet houden. We moeten niet proberen door middel van wetgeving, mensen te beschermen”, zegt Boldewijn. Hij verwijst hiermee ook naar het feit waarbij de wijziging van de Wet op de Staatsschuld was ingediend om de strafbepaling in de wet te schrappen en het leningenplafond op te trekken. De wijziging was kort na een strafklacht tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, bij de procureur-generaal ingediend.
Boldewijn stelt dat internationaal de conclusie al is getrokken, dat de moord op de vijftien mensen een daad is tegen de mensheid. “Daarom bemoeien internationale organisaties zich met de zaak. Het is geen bemoeienis in interne aangelegenheden. De daad is een schending van het bestaansrecht van de mens.” Over de kwestie van gratie verlenen aan Bouterse, zegt Boldewijn dat niet de president is veroordeeld, maar de militair Bouterse. President Bouterse kan dus aan de militair Bouterse gratie verlenen. Een ander scenario is dat de president uitlandig zal zijn en dat de vicepresident Ashwin Adhin als waarnemend president gratie kan verlenen aan Bouterse. “Als dit gebeurt, kan er in principe niets meer gedaan worden, maar het vonnis blijft wel overeind’, aldus Boldewijn.

door Priscilla Kia

More
articles