December 4, 2019


Toerisme kent nog veel uitdagingen


December 4, 2019

In het Lalla Rookh gebouw hield de KennisKring dinsdagavond een discussieavond over toerisme in Suriname, met als doel om zaken aangaande de groei van de toerismesector nader te bekijken. ‘’De groeiperspectieven in de wereld zijn zeer positief. Kunnen wij ook hetzelfde zeggen over Suriname?’’, aldus toerismedeskundige Martin Panday. Uit de prognose die gemaakt is door de United Nations World Tourism Organization (UNWTO), is gebleken dat het internationale toerisme aan het groeien is. De prognose voor 2030 is 1.8 miljard internationale arrivals, voor 2019 is er al een totaal van 1.4 miljard internationale arivals genoteerd met een exportwaarde van 1.7 triljoen dollars. Domestiek toerisme is tien maal groter dan internationale arivials. ”Als wij in Suriname over toerisme praten, dan denkt men gelijk aan trips naar het binnenland, fietstochtjes en de Voltsberg”, zei Panday. Volgens hem is dit het plaatje van toerisme in ons land, terwijl het toerisme in bijvoorbeeld Aruba, Curaçao en Cuba, er heel anders uitziet. “En daar zit een mechanisme achter”, stelde hij. Panday vertelde dat er een fikse handel is in het product vakantie, waarbij erop de volgende punten gelet wordt: vluchten moeten in combinatie zijn met het verblijf, het verblijf moet in of nabij de kernattracties zijn en er moeten genoeg faciliteiten aanwezig zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van de toerist. Panday: “Het komt erop neer, om succesvol te handelen in de vakantie, is het van essentieel belang dat er voldoende kwalitatieve kamercapaciteit en betaalbare vluchten zijn.” Hij gaf daarbij het voorbeeld dat er een prijsverschil is de KLM-vluchten en SLM-vluchten naar Suriname, ook wordt Suriname in nationaal opzicht nog niet genoeg gepromoot. ‘’De promotie staat nog op een laag pitje. Er is geen nationaal orgaan voor de bevordering van het toerisme”, aldus Panday. Volgens Egon Foidl, managing director van Coutyard Marriott en Berg en Dal, moet er een verandering komen in onze houding. “We hebben een comparatieve attitude, iedereen is in competitie met elkaar en op die manier zullen wij niet vooruit komen.” Hij zei dat wij samen moeten werken om het land vooruit te brengen. “When it comes to promoting your country, is it about the public-sector and not the private sector, aldus Foidl.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249