December 4, 2019


Hakrinbank geeft aandelen uit ter waarde van SRD 102.5 miljoen


December 4, 2019

De Hakrinbank geeft nieuwe aandelen uit ter waarde van SRD 102.5 miljoen. De inschrijving van aandeelhouders start vandaag bij alle filialen van de bank en duurt tot 24 december. Na de inschrijving volgt een beoordeling- en toewijzingsperiode alsook een financiële afwikkeling die duurt tot 15 januari. Vandaag werd in Courtyard by Marriott, een persconferentie gehouden over deze aandelenemissie. Volgens Rafiek Sheorajpanday, commercieel directeur van de Hakrinbank, zullen de inkomsten van de aandelen gebruikt worden om investeringen te financieren. Behalve de uitgifte van nieuwe aandelen, zullen ook inkomsten gegenereerd worden uit achtergestelde langlopende leningen en de uitgave van beleggingskapitaalinstrumenten gericht op professionele beleggers, met name pensioenfondsen. In tegenstelling tot de aandelenemissie, worden de twee laatstgenoemde instrumenten niet in een openbare aanbieding aangeboden. Met alle instrumenten zal Hakrinbank in totaal SRD 276.5 miljoen verdienen. De aandelenemissie behelst de uitgifte van 250.000 nieuwe aandelen. Op dit moment zijn er 522, 989 aandelen van nominaal SRD 0.15 geplaatst en volgestort die genoteerd zijn op de effectenbeurs met een koers van SRD 4.08 per aandeel. Sheorajpanday benadrukte dat de bank bij de toewijzing, de voorkeur geeft aan bestaande aandeelhouders vanwege hun loyaliteit en steun aan de bank. Zij komen ook in aanmerking voor een kortingstarief. De emissiekoers per aandeel is SRD 420, maar bestaande aandeelhouders kunnen voor SRD 400, inschrijven. Indien er ingeschreven wordt voor meer dan 250.000 aandelen, zal de voorkeur volgens Sheorajpanday eerst gaan naar de bestaande aandeelhouders, daarna de kleine inschrijvers tot 250 aandelen en vervolgens de overige inschrijvers. Het geheel van de aandelenemissie moet leiden tot een maximale groei van 30 procent van het marktaandeel van de bank, dat nu 122 procent is. Sheorajpanday gaf aan dat het hierbij alleen gaat om de private aandeelhouders, omdat de staat reeds heeft aangegeven, niet te zullen participeren in de emissie. De staat heeft volgens hem een belang van 51 procent bij Hakrinbank, doordat het aantal aandelen toeneemt en de staat niet participeert, neemt het belang van de staat af tot 34-35 procent. Volgens Sheorajpanday hoopt de bank dat er meer dan 250.000 aandelen ingeschreven worden, zodat dat doorgegeven kan worden aan de staat en deze zijn belang bij de bank terug kan brengen. Op basis van de strategie en het beleid van de bank, levert de verkoop van 250.000 aandelen een bepaalde financieringsbehoefte van de bank op om de doelen te realiseren. Dit is de reden waarom niet meer aandelen verkocht worden. Sheorajpanday verwacht niet, dat de aanhouding van de eurozending in Nederland en de rechtszaak die de aandeelhouders tegen de Hakrinbank hebben aangespannen, invloed zal hebben op de aandelenuitgifte.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249