December 3, 2019


‘Geen voordelen aan overeenkomsten met China’


December 3, 2019

Arnold Kruisland, oud-diplomaat en politicus, zegt in gesprek met De West, dat Suriname geen enkel voordeel heeft aan de overeenkomsten die de regering met China heeft getekend. Kruisland zegt dat Suriname de nodige financiën niet heeft, terwijl China die juist wel heeft, om zich nu te verenigen met overeenkomsten met betrekking tot ontwikkelingshulp en gemeenschappelijk belangen met de Chinese regering. President Desiré Bouterse en de Chinese president Xi Jinping, hebben afgelopen woensdag gesprekken gevoerd over bilaterale betrekkingen en andere kwesties van gemeenschappelijk belang, waarbij Suriname en China ruim tien overeenkomsten hebben getekend. Kruisland gaf verder aan, dat Bouterse grote sympathie blijkt te hebben voor het communisme. “Hij staat er niet bij stil, dat zijn land een democratisch land is. Er wordt vanuit Bouterse zijn oogpunt alleen op gelet dat China en Suriname een goede verstandhouding hebben, zodat zaken in Suriname, in het bijzonder op economisch gebied, een andere wending zullen nemen als China inspringt. Maar China ziet niet, dat Suriname alleen maar leeft van leningen.’’ Volgens Kruisland zal deze samenwerking alleen draaien om leningen voor grote projecten die de regering samen wil uitvoeren met China. ”China wil Suriname gebruiken als onderpand, om zijn doelen te bereiken voor een goede toekomst”, aldus Kruisland. Volgens de politicus wil China van Suriname een departement van hun staat maken, wat volgens hem niet kan. “China weet ook dat Suriname een democratisch land is en ook een van de Caricom-lidlanden.” Wereldwijd is het bekend dat China een communistisch land is. “Er zou dus dan geen sprake moeten zijn om over overeenkomsten aan te gaan met een land, dat economisch heel erg sterk staat, waardoor het alleen maar nadelige gevolgen zal hebben voor Suriname”, aldus Kruisland. China is een investeringsland, dat op economisch gebied heel erg sterk naar buiten komt, en heeft Suriname die een lening had van 12.3 miljoen, kwijtgescholden. De president en zijn delegatie, die zondag na terugkeer uit China, een persconferentie hielden te Colakreek, gaven aan, dat ze niet met lege handen terug zijn gekomen, maar dat China Suriname de nodige steun op het gebied van financiën heeft gegeven. Volgens Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, zal dit de relatie tussen China en Suriname versterken, en zal erop diverse gebieden een goede samenwerking zijn om verschillende projecten samen te realiseren.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249