‘Er heerst een financiële chaos in het land’

Bij de cambio van Chotelal konden cliënten tot voor kort, een keer per week de US-dollar voor SRD 7.85 kopen. Dat is nu gewijzigd, vanwege een verminderd aanbod kunnen klanten nu slechts twee keer in de maand terecht voor de aankoop van US-dollars.
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, is niet verbaasd dat mensen nu minder vaak US-dollars kunnen kopen. “Natuurlijk gaan die dollars opraken, waaraan dat ligt, zou ik niet weten. Hij (Chotelal, red.) beschikt over een hoeveelheid US-dollars waarvan de herkomst niet bekend is en de governor van de Centrale Bank van Suriname, geeft nog steeds geen verklaring hierover”, zegt hij.
‘’Er heerst een financiële chaos in het land’’, stelt Binda. Verder geeft hij aan dat enkele cambio’s niet meer over US-dollars beschikken, wat maakt dat de koers enorm is gaan stijgen. ”Je kunt nu overal valuta’s kopen, zelfs de casino’s verkopen valuta.’’
Binda noemde dit eerder ‘’een discriminatoir beleid’’, omdat de ene cambio wel verantwoording af moet leggen over waar het geld van afkomstig is en de andere niet. Hij vraagt zich af of dit onderscheid samen gaat met de National Risk Assessment (NRA). De NRA houdt in dat de risico’s op het gebied van terrorismefinanciering en de weerbaarheid van wet- en regelgeving in kaart worden gebracht.

Verder geeft Binda aan dat de Centrale Bank het monetaire beleid niet meer in de hand heeft en niet meer kan schatten hoeveel SRD er in omloop zijn. “De economie zit vast, niemand spaart meer en niemand belegt nog geld”, aldus Binda.
Volgens berichten uit de media, is het wisselkantoor Chotelal in de periode 28 december 2019 t/m 14 januari 2020, gesloten. Dagelijks staan er lange rijen aan de Hendrikstraat van automobilisten die dollars bij deze cambio willen kopen.

More
articles