November 30, 2019


20 jaar celstraf: Kanhai tekent verzet


November 30, 2019

De Krijgsraad heeft gisteren hoofdverdachte Desiré Bouterse veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor moord en uitlokking met voorbedachte raden, waarbij vijftien mensen opzettelijk zijn vermoord. Er is geen gevangenneming ingelast. De Krijgsraad is meegegaan met de eis van auditeur militair Roy Elgin. President van de Krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor heeft ongeveer vier uur lang het vonnis met getuigenverklaringen uitgesproken. Raadsman van de hoofdverdachte heeft kort na de uitspraak meegedeeld dat hij verzet zal aantekenen tegen het besluit van de Krijgsraad. Hierna zal hij in hoger beroep gaan bij het Hof van Justitie. Binnen 14 dagen mag er beroep worden getekend. Bouterse die tevens president is van Suriname keert vandaag terug van zijn staatsbezoek naar China. De regering heeft opgeroepen om de rust te bewaren, terwijl oppositionele partijen oproepen tot het naleven van de vonnissen. Ook de vertegenwoordigers van EU-landen en de Verenigde Staten van Amerika (VS), willen uitvoering van de vonnissen. Kanhai die niet verrast is met de uitspraak en blijft erbij dat het om een politiek proces gaat. Hij verwees naar Nederland, die volgens hem precies weet wat er op 8 december 1982 is gebeurd. Hij zeibdat daarom het archief voor zestig jaar achter slot en grendel is geplaatst. Ook heeft de Krijgsraad volgens hem belangrijke getuigenissen genegeerf waaronder die van Peter van Haperen, Ivan Graanoogst en Henk Venoaks. Kanhai benadrukt dat zijn client op vrije voeten blijft tot de zaak op-nieuw in hoger beroep wordt afgehandeld. Naar zijn zeggen kan het wel tien jaar duren, omdat van mensen die in gevangenis zitten gemiddeld zes jaar duurt. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden zei in tegenstelling tot zijn collega dat hij niets anders had verwacht dan de uitspraak van de Krijgsraad. Volgens hem heeft de rechter een uitgebreide motivatie gegeven en staat het vonnis als een huis die het kan overleven in hoger beroep. De zitting van de Krijgsraad startte om 9:00 s’morgens in de Burgerkamer en eindigde rond 15:30u. Hierna volgde de uitspraken in de militaire kamer.In de militaire kamer zijn Errol Alibux, Dick de Bie, Winston Cal-deira, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Iwan Krolis, Edgar Ritfeld en Imro Themen vrijgesproken. De Krijgsraad is meegegaan met de eisen van het Openbaar Ministerie. Net als in de zaak van Arthy Gorré is het OM niet ontvankelijk verklaard in de zaak van Ruben Rozendaal. Dit omdat beide het leven hebben gelaten. Rozendaal pleegde in 2017 zelfmoord.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249