Schooldeuren binnenland gesloten om Braziliaanse bende

Date

Al geruime tijd wordt het binnenland, met name het Lawagebied, geteisterd door een Braziliaanse bende, die daar heer en meester lijkt te zijn. De bende valt onder andere goudvelden en dorpen aan en schroomt niet om vuurwapengeweld te gebruiken. Recentelijk werden twee overvallen gepleegd, waarbij vier personen het leven lieten. Na de overvallen deden geruchten de ronde dat de bende 40 tot 50 mensen zou hebben gegijzeld.

Al geruime tijd wordt het binnenland, met name het Lawagebied, geteisterd door een Braziliaanse bende, die daar heer en meester lijkt te zijn. De bende valt onder andere goudvelden en dorpen aan en schroomt niet om vuurwapengeweld te gebruiken. Recentelijk werden twee overvallen gepleegd, waarbij vier personen het leven lieten.
Na de overvallen deden geruchten de ronde dat de bende 40 tot 50 mensen zou hebben gegijzeld. De districtscommissaris van Sipaliwini, August Bado, ontkent dit. “Ik heb geen melding gekregen over gijzelingen in het gebied.
Wat er wel is waargenomen, zijn schoten die zouden zijn gelost dichtbij de plek waar recentelijk twee mensen werden doodgeschoten door een Braziliaanse criminele bende. De mensen hebben dus voorzorgsmaatregelen getroffen en hebben besloten de school in dat gebied gesloten te houden”, gaf de burgervader aan.
Volgens Bodo is een bootsman aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij zou naar zeggen van de bewoners, de bende hebben vervoerd. Korpschef Roberto Prade, gaf gisteren in een lokaal dagblad aan, dat een deel van de lokale bewoners ook debet is aan de ontstane situatie, omdat zij hand- en spandiensten verlenen aan de criminelen. Dit zou volgens Prade de reden zijn dat het werk van de politie wordt bemoeilijkt.
Een team van het Nationaal Leger (NL) en de politie is volgens Bado, reeds gearriveerd in het gebied om de veiligheid te garanderen en de bende achterna te gaan. “Het gaat om een uitgestrekt gebied, dus de manschappen van het leger die aanwezig waren, konden de veiligheid niet garanderen. Intussen is een militaire post die zich in dat gebied bevindt, versterkt en is een ander deel van de manschappen samen met de plaatselijke bewoners de bossen ingegaan om deze bende te arresteren en over te dragen”, zei de burgervader.
Volgens hem zijn de leerkrachten naar een centrale locatie gebracht. “De mensen voelden zich bedreigd, dus we moesten ervoor zorgen dat een ieder zo dichtbij mogelijk elkaar is”, aldus Bado.

door Yves Kloppenburg

More
articles