Burgers wachten al maanden op paspoorten en familieboekjes

Date

Al geruime tijd beschikt het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), niet over materiaal om paspoorten en familieboekjes te maken. Dit zorgt voor irritatie binnen de samenleving, sommige burgers geven aan, dat zij al vier maanden wachten. Volgens hen zijn er wel mensen die in korte tijd over een paspoort of familieboekje kunnen beschikken. “Ik ken genoeg mensen die gelden onder tafel betalen en binnen twee weken een paspoort hebben. Als je geen geld hebt in dit land, wordt je aan letterlijk aan je lot overgelaten”, zegt een gebelgde burger.

Al geruime tijd beschikt het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), niet over materiaal om paspoorten en familieboekjes te maken. Dit zorgt voor irritatie binnen de samenleving, sommige burgers geven aan, dat zij al vier maanden wachten. Volgens hen zijn er wel mensen die in korte tijd over een paspoort of familieboekje kunnen beschikken. “Ik ken genoeg mensen die gelden onder tafel betalen en binnen twee weken een paspoort hebben. Als je geen geld hebt in dit land, wordt je aan letterlijk aan je lot overgelaten”, zegt een gebelgde burger.
CBB maakte eerder via de media bekend, niet over genoeg materiaal te beschikken om het aantal aanvragen (ongeveer 200 paspoorten) af te handelen. Een ander probleem is volgens het CBB, dat reeds bij de aanvraag zaken mis gaan, omdat er dan al stukken zouden ontbreken, de gegeven informatie onduidelijk is en de aanvragers moeilijk bereikbaar.
“We leven in een moderne tijd waarbij je met één druk op de knop, alle gegevens van iemand kan ophalen, alleen hier worden dingen nog met de hand geschreven. Dit alles maakt dat zaken worden verlegd of dat men bepaalde zaken niet kan ontcijferen”, zegt een burger. Hij geeft aan al enkele malen langs te zijn geweest bij het CBB voor een wijziging in zijn naam, echter zonder succes.
Volgens bronnen dicht bij het CBB, zijn er geen nationale paspoorten, maar kan men wel een zakelijk paspoort aanvragen.
De kosten voor een dergelijk paspoort liggen hoger. “Ik ga niet meer geld neertellen voor een paspoort dat alleen meer pagina’s bevat. Naar mijn gevoel wordt ik dan afgeperst, want ik vraag mij dan af als een normaal paspoort niet goedkoper is”, zegt S.K., die verder anoniem wil blijven.

door Yves Kloppenburg

More
articles