Krijgsraad spreekt Boerenveen en Stolk vrij

De Krijgsraad heeft vandaag in de Burgerkamer, de verdachten Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk vrijgesproken. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor was bij het ter perse gaan van deze editie, nog bezig met het uitspreken van het vonnis tegen de hoofdverdachte Desiré Bouterse. Het vonnis tegen Bouterse telt meer dan 100 pagina’s. De zitting is gestart om 09:00u. Alle verdachten zijn vandaag opgeroepen door de Krijgsraad. Voor velen was het een verrassing toen de president van de Krijgsraad meedeelde, dat het 8 Decemberstrafproces vandaag officieel afgesloten wordt en dat er gelijk ook een uitspraak komt. De nabestaanden konden hun tranen niet bedwingen toen de president van de Krijgsraad, de verschillende getuigenissen voorlas waarin staat hoe hun geliefden werden opgehaald en vermoord op 8 december 1982.
Voor vandaag zijn er geen andere rechtszittingen geweest en is ook niemand voorgeleid bij de rechtercommissaris. Rond het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat is de veiligheid extra opgevoerd. Na de uitspraak in de Burgerkamer, is in de planning dat ook de Militaire Kamer uitspraak doen.
In de zaak van de verdachte Arthy Gorré, die inmiddels is komen te overlijden, is het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk verklaard. Volgens de strafwet komt bij overlijden het recht van vervolging te vervallen. Volgens het verhoor van Boerenveen in juli 2010, was hij op 8 en 9 december 1982, niet aanwezig in Fort Zeelandia. Hij was belast met de verantwoordelijkheid van de Memre Boekoe Kazerne en heeft volgens zijn verklaring, de kazerne niet verlaten. Auditeur-militair Roy Elgin, motiveerde op 30 oktober 2018 zijn eis door te stellen, dat het niet aanwezig zijn in het fort, niet wil zeggen dat Boerenveen geen dader is. Volgens Boerenveen was hij niet op de hoogte van de moordplannen en heeft hij Surindre Rambocus die opgesloten was in de kazerne, ook niet vervoerd naar het Fort.
Hij verklaarde dat hij in opdracht van Roy Horb, garnizoenscommandant, het alarmplan in werking had gesteld. Echter wordt Boerenveen door het OM strafrechtelijk medeverantwoordelijk gehouden. Valstein-Montnor gaf aan dat er twijfel bestaat als Boerenveen wel of niet in het fort was en als hij deel uitmaakte van de militaire top. Op grond van gebrek aan bewijs werd hij vrijgesproken. Het OM mag binnen 14 dagen in hoger beroep gaan. Tegen Gorré had het OM ook 20 jaar celstraf geëist. De Krijgsraad werd gevormd door de rechters Valstein- Montnor, Suzanne Chu en Rewita Chatterpal.

door Johannes Damodar Patak

More
articles