Europa onderschept eerste narco-onderzeeër met 3.000 kilo

Op zondag 24 november onderschepten de autoriteiten de eerste narco-onderzeeër ooit in Europese wateren. Het vaartuig werd in beslag genomen voor de kust van Pontevedra, in het noordwesten van Galicië in Spanje. Volgens bronnen die bekend zijn met het onderzoek, zat er meer dan 3.000 kilo cocaïne in de onderzeeër. Deze bronnen voegden eraan toe dat de groepen achter deze zending, groot moeten zijn, omdat alleen de onderzeeër zelf ongeveer euro 2,5 miljoen moet hebben gekost. Een tip zette onderzoekers op het spoor van een onderzeeër die 3000 kilo cocaïne vervoerde van Colombia naar Galicië, een regio met een geschiedenis van drugssmokkel.
Het vaartuig werd onderschept voor de kust van Aldán, binnen de gemeentelijke grenzen van Cangas do Morrazo, in de provincie Pontevedra. Dezelfde bronnen zeiden dat de onderzeeër werd gemaakt in Guyana in Zuid-Amerika en jarenlang in bedrijf was geweest en in staat was om minstens twee reizen per jaar te maken. De operatie heeft de drugshandel in Galicië opnieuw onder de aandacht gebracht, die zwaar werd getroffen door talloze militaire acties tegen zijn leiders. Het 22 meter lange onderwatervaartuig had de oceaanreis vanuit Colombia gemaakt. Twee bemanningsleden uit Ecuador werden gearresteerd door een gezamenlijk team van de Spaanse politie en de kustwacht.
Er wordt gezocht naar een derde persoon die is ontsnapt. De verhalen over het bestaan ​​ van narco-onderzeeërs in Europese wateren, waren een soort legende geworden voor de Spaanse narcoticabrigade. Sinds 2006 hoorde ze verhalen over met drugs beladen onderzeeërs die de reis naar Spanje en Afrika maakten, maar niemand had er ooit een gezien. “Ze hebben gebruik gemaakt van de recente stilte doordat de aandacht was gericht op Zuid-Spanje en discreet gewerkt”, zei een onderzoeker. Deze bron voegde eraan toe, dat de onderzeeër waarschijnlijk werkt met twee van de sterkste mensenhandelorganisaties die nog steeds actief zijn in Galicië. Pablo Escobar, de beruchte Colombiaanse drugsbaron, zou een op afstand bestuurbare onderzeeër van 11 meter hebben die hij naar verluidt, heeft gekocht van het Colombiaanse leger. Het vaartuig werd uiteindelijk in een rivier in het midden van een oerwoud gelokaliseerd.
Galicië heeft een lange geschiedenis als een afzetpunt voor drugstransporten vanwege zijn kustlijn met veel afgelegen baaien. De politie heeft talloze militaire acties in de regio uitgevoerd. In augustus 2006 werd een zelfgemaakte narco-onderzeeër onderschept in een estuarium in Vigo, in de provincie Pontevedra. De onderzeeër had een volle brandstoftank en de motor was gestart. De gerechtelijke autoriteiten hebben later twee jaar gevangenisstraf gegeven aan zes personen voor poging tot smokkeling van cocaïne naar Galicië.

More
articles