November 28, 2019


Decemberstrafproces zorgt voor sluiting scholen


November 28, 2019

De regering treft extra veiligheidsmaatregelen op vrijdag 29 november in verband met de laatste hoorzitting in het 8 Decemberstrafproces. Vijf scholen in de omgeving van het gerechtsgebouw aan de Monseigneur Wulfinghstraat, worden gesloten: de St. Louiseschool, St. Paulusschool, St. Elisabeth 1 en 2 en de Kathedrale Koorschool Suriname. De Monseigneur Wulfinghstraat zal vanaf 05.00 uur in de ochtend tweezijdig worden afgesloten voor verkeer en publiek. Tijdens deze hoorzitting zal de behandeling van de strafzaak officieel afgesloten worden, zodat de Krijgsraad vonnis kan wijzen en er een uitspraak kan worden gedaan. Het Kabinet van de President heeft via de inspecteur van politie aangegeven, dat het verstandiger zou zijn om de omliggende scholen te sluiten op de laatste hoorzitting in het 8 Decemberstrafproces. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zei in gesprek met ABC Radio, dat hij het ongewoon vindt, dat scholen voor een rechtszitting worden gesloten, maar dat het niet een normale rechtszaak betreft. Essed hoopt dat er nog dit jaar een uitspraak zal worden gedaan door de Krijgsraad. De verdachten in het strafproces zijn opgeroepen voor deze hoorzitting. Desiré Bouterse is de hoofdverdachte in deze zaak. Tegen Bouterse is twintig jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Er werd door zijn advocaat Irvin Kanhai eerder dit jaar een verzoek gedaan om de strafzaak tegen hem te stoppen. Kanhai zei, dat in het Wetboek van Strafvordering staat, dat binnen 21 dagen nadat de behandeling in deze hoorzitting officieel wordt afgesloten, vonnis gewezen moet worden. “Deze zaak laat zich te lang op zich wachten”, aldus Kanhai tegenover een lokaal dagblad. De leden die aanwezig zijn tijdens deze hoorzitting zijn, het ministerie van Openbare Werken en de verdachten in het 8 Decemberstrafproces.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249