Blinden en slechtzienden leren over ontwikkelingsdoelen

Blinde en slechtziende kinderen van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden (NSBS) en de Louis Braille school, hebben vandaag een informatiesessie gehad over de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties (VN). Voor deze doelgroep is een speciaal brailleschrift ontwikkeld met informatie over de SDGs. De sessie is onderdeel van het project: Localizing the SDGs, en is door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) in samenwerking met de UNDP georganiseerd.
Wilco Finisie, directeur van RO en voorzitter van het projectbestuur, zei dat het project in 2016 actief is gestart, waarbij het ministerie zich heeft voorgenomen om de totale samenleving te informeren over de ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de VN zijn aangenomen.
De Verenigde Naties willen in 2030, zoveel mogelijk SDGs bereikt hebben. Volgens Finisie moet Suriname door het betrekken van alle doelgroepen, het algemeen doel van de VN helpen realiseren. In dit kader heeft het ministerie verschillende speciale doelgroepen aangedaan, waarbij op hun niveau de informatie over de doelen wordt overgebracht, zodat zij ook getrokken kunnen zijn bij de realisatie.
De organisatie heeft enkele successen gezien sinds het project is gestart. Landelijk zijn verschillende scholen aangedaan, waarbij oefeningen zijn gedaan en informatiedragers en posters zijn ontwikkeld. De 17 SDGs zijn in verschillende lokale talen vertaald, zodat ze beter begrepen worden en ook de plaatsjes die betrekking hebben op de verschillende doelen, zijn naar de Surinaamse situatie vertaald.
Het project duurt tot 2030, maar elk jaar wordt er een programma gemaakt met activiteiten die uitgevoerd zullen worden. Finisie gaf aan dat het ministerie van RO vanuit het beleid van de overheid, de verantwoordelijkheid heeft voor de decentralisatie, een proces waarbij de bijdrage van de samenleving meegenomen wordt in beleidsformuleringen. Het project is gericht op alle groepen van de samenleving, ongeacht wie ze zijn en waar ze wonen, te informeren over de ontwikkelingsdoelen. Het project is al vier jaar gaande in alle districten in Suriname en behelst ook communicatie met de samenleving over hoe zij de ontwikkelingsdoelen beleeft.
Margaret Jones Willias, vertegenwoordiger van de UNDP, gaf aan dat mensen met een beperking tot een bijzondere groep behoren, maar toch recht hebben op alles waarop mensen zonder beperking recht hebben en dat zij ook kansen hebben om iets te worden in de maatschappij.

-door Priscilla Kia-

More
articles