STRENGERE CONTROLE MEER DAN NOODZAKELIJK

Weer zijn er doden te betreuren op de Oost-Westverbinding en dan wel in het gedeelte tussen Meerzorg en Albina. Dit keer drie doden als gevolg van een botsing tussen twee voertuigen ter hoogte van de zogeheten Adjoemaberg, niet ver van Moengo Tapoe. Het moet eens gezegd worden, omdat men maar blijft zwijgen over het dagelijks dreigende levensgevaar op dit traject.  De meeste verkeersbewegingen vinden plaats door de zogeheten taxidiensten tussen Albina en Paramaribo vice-versa. Sommige taxichauffeurs spelen het klaar om wel vier tot vijf keer per dag dit traject af te leggen, en om zoveel mogelijk tijd te winnen voor het uitvoeren van de eerstvolgende rit tussen de grensplaats en de hoofdstad, wordt er onverantwoordelijk hard gereden en daarmede de veiligheid van de passagiers en andere weggebruikers in gevaar brengende. Als je in staat bent om vier keer het traject af te leggen, dan heb je voor die dag 1200 kilometers op de kilometerteller van de auto bijgevoegd. Het is dan ook niet vreemd dat de auto’s op deze oost-westverbinding, zwaar te lijden hebben en het onderhoud veel te wensen overlaat. Wie in de avonduren zich op deze weg begeeft, komt niet zelden taxivoertuigen tegen die slechts een werkende voorkoplamp hebben. Er wordt dan veelal met ‘groot licht’ gereden, hetgeen tot verblinding van de tegenliggers leidt. Verhoogde slijtage aan onderdelen van deze taxiwagens is onvermijdelijk en velen rijden daarenboven met behoorlijk versleten banden. Ook de remsystemen en het onderstel komen zeker niet door een eerlijke autokeuring heen, als dat dringend wordt opgelegd. Het is daarom zaak dat de overheid en in het bijzonder de politie, meerdere snelheidscontroles op dit deel van de Oost-Westverbinding gaat uitvoeren, al was het maar om de veiligheid van de passagiers in de taxivoertuigen te beschermen. Wat op deze route gebeurt, is meer dan onverantwoordelijk en daar moet paal en perk aan gesteld worden. Ook dient de politie de bezitters van deze voertuigen te dwingen, de auto’s  eerlijk te laten keuren. Hoe vaak is het niet voorgekomen, dat er wordt gereden zonder rijbewijs? Hoe vaak heeft de politie geen wagens gestopt, die tweemaal de toegestane snelheid reden en toch het rijbewijs niet werd ingevorderd? Wil men daadwerkelijk de veiligheid op de Oost-Westverbinding tussen Albina en Paramaribo gaan verbeteren, dan moet men harder optreden door zwaardere boetes op te leggen, rijbewijzen voor langere perioden intrekken en in het ergste geval, voertuigen van figuren die de verkeersregels meerdere malen hebben overtreden, verbeurd verklaren. Misschien zal er dan wat verbetering optreden in deze onhoudbare toestand.

More
articles