‘Nut recente bilaterale relaties nog niet bewezen’

Date

President Desiré Bouterse heeft onderweg naar China, een tussenstop gemaakt in Kenia, waar hij een bilateraal onderhoud heeft gehad met zijn ambtgenoot, Uhuru Kenyatta. De beide presidenten bleven stil staan bij zaken betreffende het milieu en de gevolgen van klimaatverandering. Echter ziet bestuurskundige August Boldewijn, niet wat het nut is van de recent gesloten bilaterale overeenkomsten.

President Desiré Bouterse heeft onderweg naar China, een tussenstop gemaakt in Kenia, waar hij een bilateraal onderhoud heeft gehad met zijn ambtgenoot, Uhuru Kenyatta. De beide presidenten bleven stil staan bij zaken betreffende het milieu en de gevolgen van klimaatverandering. Echter ziet bestuurskundige August Boldewijn, niet wat het nut is van de recent gesloten bilaterale overeenkomsten. “Er zijn relaties gelegd met landen, maar ik merk niets van de investeringsmogelijkheden. Men zou ons moeten aangeven wat in deze overeenkomsten inhoudelijk is opgenomen”, zegt hij.
Volgens Boldewijn is het ook niet vanaf het begin duidelijk gemaakt dat de president een tussenstop zou maken in Kenia voor een bilateraal onderhoud. “Er was alleen gesproken over China en dat hij op zijn terugweg zou gaan richting Cuba.” Boldewijn zegt verder, dat het niet raadzaam was voor de president om een tussenstop te maken in Kenia, omdat je wordt afgeleid van zaken die je zou moeten bespreken met China. “Zijn focus zou nu gericht moeten zijn op een land waarmee we een zakelijke relatie hebben en dat ook nog grote investeringen doet”, stelt de bestuurskundige.
Volgens hem zou de president in Cuba stoppen, omdat hij de huidige president nog niet persoonlijk had gesproken en omdat wij als land ook een bepaalde band hebben met Cuba. “Onze studenten worden daar opgeleid en dat zijn nou dingen waar we als land voordeel aan hebben”, zegt Boldewijn. Volgens hem kun je als land tal van bilaterale overeenkomsten tekenen, maar moet je over genoeg deskundigheid beschikken om de opgenomen doelen te realiseren. “Ik heb het gevoel dat wij allerlei overeenkomsten tekenen, omdat het aan ons gevraagd wordt. Echter gaan we niet na als het past binnen onze samenleving.” Een ander probleem waarmee wij volgens Boldewijn te kampen hebben, is dat we niet onderzoeken als een bepaalde bilaterale overeenkomst in tegenspraak is met een internationaal verdrag dat wij hebben getekend. “We kunnen ons als land niet eens houden aan verdragen die voorkeur genieten boven bilaterale overeenkomsten. Kijk maar naar het kinderarbeid verdrag. Toch merken we dat kinderen tijdens schooluren op de hoeken staan om knippa te verkopen en geen enkele instantie die er iets aan doet”, aldus Boldewijn.

door Yves Kloppenburg

More
articles