November 26, 2019


SuAid zet zich in voor opleving binnen zorginstellingen


November 26, 2019

In de vergaderzaal van het ‘s Lands Hospitaal, hield de Stichting SuAid, vanmorgen een persconferentie betreffende de inzamelingsactiviteiten voor de zes operationele ziekenhuizen in Suriname, waarbij de focus primair gericht is op de kindergeneeskunde in de zorginstellingen. Tijdens deze persconferentie hebben de vertegenwoordigers van de ziekenhuizen aangegeven, welke voorzieningen zij ontberen om de instellingen draaiende te houden. De directeur van het ‘s Lands Hospitaal, Dayasankar Mathoera, gaf aan dat het ziekenhuis voorheen een target had van 3000 bevallingen, maar dat het ziekenhuis op dit moment al ruim boven de 3000 zit. “Wat ons eigenlijk nekt binnen de zorg, is dat wij vooral bij kindergeneeskunde, het probleem hebben dat topzorg alleen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, wordt geboden. Waar we vaak mee geconfronteerd worden, is dat er geen plekken zijn”, geeft de directeur aan. Volgens hem zou het goed zijn om de acute zorg rond kindergeneeskunde te versterken. Het Mungra Medisch Centrum (MMC) is een aanmeersteiger voor de poli in het Wayambo gebied. Als patiënten vanuit die gebieden naar de poli komen, is er voor hen momenteel geen goede aanmeerplek, vandaar dat het initiatief genomen is voor de bouw van een nieuwe aanmeersteiger. Met de bouw van deze steiger zal de opvang van patiënten sneller geschieden. Volgens de kinderarts van het Diakonessenhuis, Margary Muringen, zijn er een aantal projecten die ze op dit moment willen realiseren, maar het verbouwen en het verder upgraden van de neonatale intensive care unit geniet voorkeur. In het St. Vincentius Ziekenhuis is er behoefte aan couveuses. Volgens kinderarts Sigmar Illes, zijn er momenteel maar drie goed werkende couveuses zijn in het ziekenhuis. “Soms moeten we kinderen te vroeg uit een couveuse halen, omdat wij gewoon geen plek hebben”, aldus Illes. Ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft behoefte aan ondersteuning. Volgens kinderarts Laurindo Kloof heeft het project Second changes, heel veel ondersteuning nodig. Het plan met dit project is om probleemgezinnen extra hulp te bieden door middel van een opvoedcursus. De Stichting SuAid is 18 november begonnen met een sms-actie, waarbij Surinamers overal in het land het woordje ‘anu’ kunnen sms’en naar 1919, om zo een bijdrage te leveren. Bedrijven kunnen zich ook opgeven voor de lege cheque actie, waarbij SuAid ze een blanco cheque aanbiedt. Deze zal op de laatste dag van de campagne worden ingeleverd. Voor de scholen is er een mini SuAid box om geld in te zamelen. Het streven van de stichting is om SRD 1 miljoen in te zamelen. Hiermee hoopt zij alle ziekenhuisinstellingen tegemoet te komen.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249