Paramaccaners woedend over cyanide gebruik Chinezen

Date

De Paramaccaanse gemeenschap is woedend, nadat zij tot de ontdekking kwam dat Chinezen bij de goudwinning, cyanide gebruiken. Cyanide is een giftige stof die in veel landen verboden is. Dat deze stof gebruikt wordt, zou zijn ontdekt nadat aan een plaatselijke chauffeur gevraagd werd materialen te vervoeren voor een Chinese ondernmer. Hij zou hiervan meteen melding hebben gemaakt aan het dorpshoofd, die op haar beurt een vergadering hield met de dorpsbewoners. Het zou in dezen gaan om een gebied dat ligt dichtbij Langatabiki.

De Paramaccaanse gemeenschap is woedend, nadat zij tot de ontdekking kwam dat Chinezen bij de goudwinning, cyanide gebruiken. Cyanide is een giftige stof die in veel landen verboden is. Dat deze stof gebruikt wordt, zou zijn ontdekt nadat aan een plaatselijke chauffeur gevraagd werd materialen te vervoeren voor een Chinese ondernmer. Hij zou hiervan meteen melding hebben gemaakt aan het dorpshoofd, die op haar beurt een vergadering hield met de dorpsbewoners. Het zou in dezen gaan om een gebied dat ligt dichtbij Langatabiki.
Het is niet de eerste keer dat er melding is gemaakt over het gebruikt van cyanide tijdens de goudwinning. Eerder dit jaar werd er door de voorzitter van de milieuorganisatie Probios, Erlan Sleur, al aan de bel getrokken. Hij zou toen hebben aangegeven over genoeg bewijs te beschikken en ervan overtuigd te zijn, dat de regering hiervan op de hoogte is. Volgens Sleur heeft het gebruik van deze giftige stof niet alleen gevolgen voor de mensen in dat gebied, maar voor haast elke bewoner in het land. Volgens hem zou ons drinkwatergebied sterk zijn vervuild. Ook vis die in dat gebied wordt gevangen en verder wordt verkocht, heeft mogelijk de giftige stof in zich.
De gemoederen zouden tijdens de vergadering zodanig verhit zijn geraakt, dat zij over wilden gaan tot actie. Echter wist het dorpshoofd de bewoners op andere gedachten te brengen. Hij is van mening dat zaken op de correctie manier aangepakt moeten worden. Aan de president werd afgelopen weekend melding gemaakt over de situatie in dat gebied, maar tot nu toe is er vanuit het kabinet nog geen reactie ontvangen. Het dorpshoofd vreest dat zaken uit de hand lopen, indien er niet spoedig een oplossing komt.

door Yves Kloppenburg

More
articles