Essed niet verrast met afwezigheid Bouterse

Date

De terechtzitting van het 8 Decemberstrafproces vindt op 29 november plaats. De verdachten zijn hiervoor opgeroepen door de Krijgsraad. Het staatshoofd dat ook betrokken is in deze zaak, zal niet aanwezig zijn tijdens de terechtzitting. Hij vertrok gisterenmiddag na de Srefidensi-viering samen met een delegatie naar China, waar hij samen met de Chinese autoriteiten een intensief programma af zal werken waarbij ook overeenkomsten zullen worden getekend.

De terechtzitting van het 8 Decemberstrafproces vindt op 29 november plaats. De verdachten zijn hiervoor opgeroepen door de Krijgsraad. Het staatshoofd dat ook betrokken is in deze zaak, zal niet aanwezig zijn tijdens de terechtzitting. Hij vertrok gisterenmiddag na de Srefidensi-viering samen met een delegatie naar China, waar hij samen met de Chinese autoriteiten een intensief programma af zal werken waarbij ook overeenkomsten zullen worden getekend.
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zegt in gesprek met De West, dat de president de rechtszitting van 29 november niet zal bijwonen.
“Hij is nooit verschenen op een rechtszitting, het is geen nieuws dat het dit keer wel zal gebeuren”, zegt Essed. Tegen Desiré Bouterse is twintig jaar gevangenisstraf geëist door de auditeur-militair in het 8 Decemberstrafproces. Tijdens deze terechtzitting zal een besluit genomen geworden als de behandeling van het 8 Decemberstrafproces officieel wordt afgesloten. De Krijgsraad zal dan de uitspraak geven, zodat vonnis uiteindelijk gewezen kan worden en er processuele handeling gepleegd kan worden.
‘’Ik hoop dat het recht zal zegevieren, maar dan wel nog in december 2019’’, aldus Essed. Op 17 juni zei hij tegenover de Ware Tijd, dat de nabestaanden dan eindelijk hun langgekoesterde wens, namelijk de veroordeling van de daders van de gruweldaden van 8 december 1982 in Fort Zeelandia, in vervulling zien gaan.
De leden die partij zijn in deze terechtzitting, zijn: Het ministerie van Openbare Werken en de verdachten van het 8 Decemberstrafproces. De nabestaanden zijn geen procespartij in deze terechtzitting, maar mogen een persoonlijke aanvraag indienen om deze rechtsuitspraak bij te wonen.
Essed had eerder in de media gezegd, dat het proces te lang duurt en wel negentien jaar lang, want het proces is in 2000 gestart. ‘’Dit is te wijten aan de hoofdverdachte Desiré Bouterse zelf. Als het aan jou gelegen heeft dat het proces zo lang heeft geduurd, kan je geen beroep doen op het feit dat het zo lang geduurd heeft”, aldus Essed.

More
articles