Naks geeft bijzondere Surinamers een speciale plek

Date

In het gebouw van Cultureel Centrum Naks kregen de vorige week vrijdag 12 bijzondere Surinamers een speciale plek. Aan het publiek werd de Iconenkalender 2020 gepresenteerd, met daarop de foto en een verhaal over het bijzondere werk dat deze Surinamers hebben verricht. Het mooie van deze kalender is dat de verhalen niet alleen zijn opgenomen in het Nederlands, maar ook in het Sranan Tongo.

In het gebouw van Cultureel Centrum Naks kregen de vorige week vrijdag 12 bijzondere Surinamers een speciale plek. Aan het publiek werd de Iconenkalender 2020 gepresenteerd, met daarop de foto en een verhaal over het bijzondere werk dat deze Surinamers hebben verricht.
Het mooie van deze kalender is dat de verhalen niet alleen zijn opgenomen in het Nederlands, maar ook in het Sranan Tongo. Dit omdat de organisatie ook wil dat er meer aandacht komt voor het Sranan Tongo. “Het gaat om Surinamers die hun bijdrage hebben geleverd aan het stukje cultureel erfgoed”, gaf de voorzitter van Naks, Siegmien Staphorst, aan. Volgens haar is er bewust gekozen voor zes mannen en zes vrouwen, omdat er een stukje balans moet zijn. “We hebben ook een aantal mensen gekozen die nog in leven zijn, omdat je in feite mensen moet waarderen wanneer ze nog in leven zijn”, zei Staphorst.
Er werd een videopresentatie gehouden van elk icoon, zodat het publiek zich kon meeleven in hun actieve momenten. De kalenders liggen ter verkoop op de administratie van het Naks centrum en in de verschillende boekhandels in Nederland.

door Yves Kloppenburg

More
articles