Lening USD 150 miljoen zorgt voor verhoging EBS-tarieven

De tarieven van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) zullen per 1 januari 2020, gemiddeld met 20 procent worden verhoogd als de regering de lening bij Oppenheimer en de Republic Bank afsluit. Dit is een van de voorwaarden om de lening aan te kunnen gaan. De regering is naarstig op zoek naar geld om haar schuld bij Alcoa van US-dollar 120 miljoen af te lossen. Dit is nodig om de Afobakastuwdam in de boezem van de Staat Suriname te krijgen. In de ‘Investor Presentation’ waarop De West de hand heeft weten te leggen, is opgenomen onder ‘Electricity Sector Reform’, dat de regering in 2016, Jacobs Consultancy de opdracht heeft gegeven om een studie uit te voeren over EBS en de energiesector en dat deze in 2019 is bijgewerkt.
De regering heeft het voorstel van Jacobs Consultancy om generatorenactiviteiten en transmissie/distributieactiviteiten te scheiden, overgenomen. Zo zal de EBS haar taak veranderen naar transmissie- en distributiebedrijf en zal de regering de EBS ondersteunen om de meeste schulden van de EBS af te lossen.
De generatoren van de EBS en de Afobakadam komen onder het beheer van de dochteronderneming van Staatsolie N.V., de Staatsolie Power Company (SPCS), terwijl de Alcoa door zal gaan met de operatie van de dam onder een transnationale managementovereenkomst. De staat zal met de overname van de Afobakastuwdam, de kosten van energie terugbrengen met US-dollar 41 miljoen, wat de subsidie met 25 procent terugbrengt.
De regering gaat namens de Staat Suriname, een bridge loan (kortlopende lening) aan bij Oppenheimer en de Republic Bank. Het gaat om een lening tegen een vaste rente van 10 procent, die in achttien maanden afgelost wordt. Als onderpand geeft de staat de inkomsten die zij ontvangt van Staatsolie in de vorm van dividendbelasting, royalty’s van Rosebel Gold Mines en inkomsten van de staat uit de stroomafname van de Afobakastuwdam.

door Johannes Damodar Patak

More
articles