KWESTIE VAN TIJD

Het afgelopen weekend deed zich een ongeluk voor met een Cascavel pantserwagen van het Nationaal Leger. Na een bezoek aan het district Commewijne, begaf het remsysteem van de Cascavel  het bij het afrijden van de Wijdenboschbrug en boorde het zwaar materieel zich in een trafohuis van de EBS en beschadigde ook een pand van een Chinese ondernemer. Gelukkig deden zich hierbij geen persoonlijke ongelukken voor. Vanwege het Nationaal Leger werd een bericht gelanceerd waarin spijt betuigd werd voor het incident. Hierbij werd een uitvoerige uitleg gegeven, hoe het er aan toe is gegaan en dat de chauffeur van het voertuig, behendig heeft kunnen manoeuvreren, om zo grotere schade en een catastrofe binnen het verkeer te voorkomen. Allemaal mooi en waar, maar ingewijden binnen de Memre Buku Kazerne, MBK die bekend zijn met het reilen en zeilen voor wat betreft het zeer noodzakelijke onderhoud van zwaar materieel, weten al jaren dat het daarmede niet goed gesteld is. Niet dat zulks de schuld is van de betrokken technici, maar gewoon omdat er al jaren zeer onvoldoende  materiaal ter beschikking wordt gesteld, om de zaak goed en verantwoord rollend te houden. De pantserwagens  Cascavel en Urutu, destijds gebouwd in de fabriek van Engesa in Brazilië, arriveerden hier in 1983 als militaire steun aan het regiem Bouterse. Er kwamen zes Cascavels en dertien Urutu’s. Verder leverde Brazilië binnen een kredietfaciliteit, ook nog Jeeps, vrachtwagens en bussen van het merk Mercedes. Er werden ook onderdelen voor de voertuigen geleverd, en ook voor de Cascavels en Urutu’s waren die niet gering in aantal. Surinaamse monteurs gingen naar de Engesa fabriek om reparatietechnieken te leren. De Cascavels en Urutu’s gingen ook naar andere Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Bolivia, Colombia en Venezuela. Ook het Braziliaanse leger betrok de voertuigen en sloeg daarbij enorme voorraden aan onderdelen op. Enkele jaren later ging de fabriek Engesa over de kop en ontstonden er problemen voor de levering van onderdelen. Maar bij ons ging het niet zozeer fout wegens het niet kunnen beschikken over onderdelen, maar aan het onderhoud schortte het steeds vaker. Een van de grootste problemen van deze voertuigen heeft betrekking op het zogeheten ‘Boomerang systeem’, waarop de vier achterwielen zijn bevestigd. Dit systeem vertoont bij slecht onderhoud en onvoldoende smering, ernstige lekkages en dat heeft tot gevolg had dat de wagen buiten werking geraakten. Het onderhoud bleef slecht en ook de strijd in het binnenland tussen het Nationaal Leger en het Jungle Commando, zorgde ervoor dat veel voertuigen uitvielen. Op een gegeven moment ging men er binnen het Nationaal Leger zelfs toe over, te kannibaliseren. Onderdelen van het ene zeer kostbare voertuig werden overgeplaatst in het andere om toch nog te kunnen blijven rijden. Uiteindelijk bleven er van al deze voertuigen niet meer dan vijf, over en dan ook nog zonder het juiste onderhoud. Het was zelfs zo, dat er een paar naar Brazilië terug werden gestuurd voor een grondige opknapbeurt bij het Braziliaanse leger. Ook deze wagens die terugkwamen, verkeerden niet in een A1-conditie. Dat de remmen van de Cascavel, het het afgelopen weekend hebben begeven, heeft ons daarom helemaal niet verbaasd. Het is namelijk zeker zo, dat het Nationaal Leger in de afgelopen jaren ernstig getroffen is door gebrek aan voldoende middelen en dat heeft natuurlijk enorme consequenties voor het functioneren van deze grootste gewapende macht. Het lijkt ons dan ook niet verantwoord bij de nog te houden parade in Moengo, de Urutu’s en Cascavel voertuigen zelfstandig te laten rijden, maar ze op een oplegger te vervoeren. Zo doet men dat vaak genoeg in het buitenland bij het vervoer van zware militaire voertuigen.

More
articles