Al elf maanden speelt er een arbeidsconflict tussen de directeur en het personeel van het directoraat Cultuur. Het directoraat Cultuur valt onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. De redactie verneemt uit betrouwbare bron, dat als gevolg van het conflict het voortbestaan van het directoraat Cultuur nu in gevaar is. Volgens de bron is het directoraat door de handelingen van de minister, volledig onthoofd. De onderdirecteur is ontheven, het hoofd Personeelszaken is overgeplaatst, het hoofd Financiële Zaken is ontheven en het hoofd Begrotingszaken is ook in actie. Tien personeelsleden die niet aan de actie deelnemen, hebben intussen hun heil elders gezocht, waardoor afdelingen nu worden bezet door maar één of twee personen.
Volgens de bron zijn de problemen op het directoraat sinds het aantreden van Elviera Sandie als directeur, begonnen. Slechte communicatie, geen gevoel voor menselijke verhoudingen, ondisciplinair gedrag en een kortzichtige visie op het cultuurbeleid, hebben volgens de bron geleid tot neergang van het directoraat. De minister ziet Sandie als een aanhanger van de winti religie, daardoor worden stukken die door Sandie worden ingediend, nauwelijks behandeld. Ondanks de vele brieven betreffende dit conflict, heeft de minister na 10 april geen stappen gezet om een oplossing te vinden. Het personeel is in december vorig jaar begonnen met prikacties die verder werden aangescherpt. Door het uitblijven van duurzame oplossingen, hebben de acties ernstige gevolgen gehad voor de algemene werksituatie.
De president, de personeelsbond, de minister en directeur Sandie, hebben verschillende gesprekken gevoerd, maar deze hebben niet tot een oplossing geleid. Er bestaat daarom veel onbegrip over de houding van met name de president, die toestaat dat de minister en de directeur het overheidsorgaan dat beleid moet maken en uitvoeren voor onze multiculturele samenleving, laten doodbloeden. “Het heeft er veel van dat de actie zal doorgaan tot na de verkiezingen en Sandie als enige overblijvende directielid niet zal opstappen. Dit betekent dat het personeel twintig maanden salaris zal ontvangen zonder één dag op het werk te zijn verschenen. Tegen die tijd zal het directoraat verder in de schaduw zijn verdwenen en slechts administratief bestaan”, aldus de bron.