Bezorgdheid over ontwikkelingsbeleid Suriname

Met het ter beschikking stellen van de royalties van Iamgold en dividend van Staatsolie als onderpand voor een lening van 150 miljoen US-dollar bij Oppenheimer & Co en Republic Bank, ontstaat het risico dat het totale ontwikkelingsbeleid van Suriname wordt vastgezet. Hierbij worden ook de inkomsten uit de levering van stroom door de staat aan Iamgold, ter beschikking gesteld van Oppenheimer & Co en Republic Bank.
NPS-voorzitter Gregory Rusland, wijst erop dat deze wijze van aanpak gelijkenissen vertoont met het leengedrag van de NDP-regering onder leiding van president Jules Wijdenbosch in 1999, waarbij de inkomsten van de staat bij de Suralco en Billiton waren verpand om leningen af te lossen, onder andere voor de bruggen en bij Ballast Nedam. Het gevolg was dat de staat in liquiditeitsproblemen raakte en niet kon voldoen aan haar basale verplichtingen. Dit is toen de basis geweest dat de koers in die periode op hol is geslagen en een hoogte had bereikt van circa 1 US-dollar op Sf 3000.
Rusland waarschuwt dat als de regering haar zin krijgt, uiteindelijk het beetje geld dat overblijft, slechts voldoende zal zijn om overheidssalarissen uit te betalen.
Rusland zegt zich zeer bezorgd te maken, omdat in 2021/2022 Suriname ook nog een grote lening van 150 miljoen US-dollar zal moeten aflossen naast de rentes die elke zes maanden betaald dienen te worden.
Volgens Rusland zou deze lening niet nodig zijn geweest indien de huidige regering maatregelen had getroffen, toen bleek dat de Alcoa de Brokopondo-overeenkomst had beëindigd, omdat men in 2015 stopte met de productie van bauxiet en aluinaarde in Suriname. De Afobakka dam behoorde vanaf dat moment, overgedragen te worden aan Suriname en de stroom uit Afobakka was toen al van Suriname. Om onduidelijke redenen heeft de regering geen maatregelen genomen en zit zij nu met een extra schuld van meer dan 100 miljoen US-dollar aan de Alcoa voor de overname van de dam.
De NPS kwalificeert het leengedrag nogmaals als onethisch, te meer wij zes maanden vóór de verkiezingen zijn. Het lopend beleid moet worden afgerond in plaats van het maken van nieuw en onvoorspelbaar beleid dat verregaande gevolgen heeft voor het land en volk. “Om geld te lenen voor ontwikkelingsdoelen van een dergelijke omvang, moeten die doelen passen binnen een voorspelbaar en realistisch Meerjaren Ontwikkelings Plan en jaarbegroting”, aldus Rusland.

More
articles