‘Pantservoertuigen horen niet op openbare weg’

Een pantserwagen van het Nationaal Leger reed gisteren nabij de Jules Wijdenboschbrug, tegen een transformatorhuisje van de N.V. Energie Bedrijven Suriname aan, dat zwaar beschadigd raakte. Een aangrenzend pand en een schutting zijn eveneens beschadigd. De bestuurder van het voertuig zou later hebben aangegeven, dat de remmen het hadden begeven en dat hij daardoor de controle over het stuur verloor. “Dit soort zwaar materieel dient niet op de openbare wegen te komen, maar moet met een tracker worden verplaatst”, zegt PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink, tegenover de krant.
Volgens haar is het ook belangrijk dat de voertuigen gecontroleerd worden, alvorens ze uitrijden voor dergelijke activiteiten. “Het leger heeft genoeg deskundigen in dienst en een rem is niet een onderdeel dat het plotseling begeeft. Als de voertuigen gecontroleerd waren, was dit zeker ontdekt”, geeft Karta-Bink aan. Hoewel zij van mening is dat zwaar materieel niet op de openbare weg thuishoort, vindt zij dat de bestuurder goed heeft gehandeld. “Als hij door was gegaan, was hij misschien terechtgekomen op de rijhelft van de tegenligger en dan hadden we een totaal ander verhaal”, zegt Karta-Bink.
Bronnen dicht bij het leger, zeggen dat deze pantserwagen in 1993 werd geschonken aan Suriname. “Het wordt wel tijd dat wij nu zwaar materieel aanschaffen, maar het leger heeft de middelen daarvoor niet, omdat het zelfvoorzienend is. We moeten dan hetgeen dat we nu hebben, goed onderhouden”, stelt Karta-Bink.
Volgens de parlementariër is het de taak van de regering om op te draaien voor de geleden schade. “Ik denk wel dat het leger alles spoedig herstelt, omdat ze bouwvakkers in dienst heeft. Bovendien heeft de minister van Defensie altijd bewezen, garant te staan voor herstelwerkzaamheden”, aldus Karta-Bink.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles