BUTBUTU VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Date

Na de vele halsdelicten in het oosten van het land en wel in de gebieden waar erop grote schaal goud wordt gewonnen aan de Marowijne- en Lawarivier en de recente moorden aan de Lawarivier in de nabije omgeving van het Wayana dorp Kawemakhan, is een regeringsdelegatie naar het gebied getrokken en maakte bekend, dat er zal worden ingegrepen te Stoelmanseiland.

Na de vele halsdelicten in het oosten van het land en wel in de gebieden waar erop grote schaal goud wordt gewonnen aan de Marowijne- en Lawarivier en de recente moorden aan de Lawarivier in de nabije omgeving van het Wayana dorp Kawemakhan, is een regeringsdelegatie naar het gebied getrokken en maakte bekend, dat er zal worden ingegrepen te Stoelmanseiland. Ministers van Regionale Ontwikkeling, Defensie, Justitie en Politie en het hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid, reisden deze week af naar het gebied en er werd gemeld, dat men zal ingrijpen te Stoelmanseiland. Op Stoelmanseiland is de overheid al vertegenwoordigd door enkele manschappen van het Nationaal Leger. De politie is er, voor zover ons bekend, niet aanwezig en verder de rivier op zijn er geen gewapende troepen die het gezag van de overheid moeten benadrukken. Tijdens het bezoek van de voornoemde delegatie, werd de toezegging aan de plaatselijke bewoners gedaan, dat de overheid binnenkort weer aanwezig zal zijn in het gebied. Waar de overheid haar vertegenwoordigers zal stationeren, is niet bekendgemaakt. Alleen Stoelmanseiland bezoeken en verder geen diepgaande oriëntatie in het gebied van de bovenloop van de grensrivier en natuurlijk de Lawa, geeft de overheid geen goed overzicht van de onhoudbare toestand die daar heerst. De plek waar onlangs een militair en een burger door een roversbende van ‘Brazilianen’(?) werden doodgeschoten, ligt minstens 85 kilometer verder de rivier stroomopwaarts en juist daar viert de criminaliteit hoogtij en is het gezag van de overheid die haar zou moeten kunnen bestrijden, totaal afwezig. Alleen de gezondheidszorg verbeteren, stappen ondernemen ter garantie van een beter milieu, het bestrijden van de verontreiniging en de criminaliteit op Stoelmanseiland en verder niets, zal geen verbetering in het gebied opleveren. De wetteloosheid en zwaar gestegen criminaliteit manifesteren zich, en wel bij herhaling, ruim 80 kilometer verder in zuidelijke richting en wel aan de Lawa in de omgeving van de plaatsen Cottica en Benzdorp en juist daar, zijn leger en politie niet vertegenwoordigd en voeren veelal buitenlanders ondersteund door Surinamers, beheersdaden uit die als wetteloos moeten worden aangemerkt. Dat er daar geen vertegenwoordiging van het wettelijke gezag is, blijkt wel uit de illegale bewakingswerkzaamheden van militairen die betaald worden door zogeheten concessionarissen en waarbij er veel dollars en euro’s aan de strijkstok blijven hangen van hoge pieten binnen defensie, de MP, CIVD en CTU. Als de overheid werkelijk haar gezag wederom wenst te doen wederkeren op de Marowijne- en Lawarivier, moeten er goed bemande detachementen komen te Stoelmanseiland en verder te midden van de goudwingebieden. Politieagenten ondersteund door militairen, dienen over goede behuizing te kunnen beschikken en verder moeten er korjalen, voldoende brandstof voor de buitenboordmotoren, uitstekende bootslieden en goede verbindingen zijn. Rivierpatrouilles moeten met de regelmaat van de klok uitgevoerd kunnen worden. Alleen door een dergelijke aanpak, zal het vertrouwen in het gezag van de overheid wederkeren. Maar willen we dat wel ten zuiden van Stoelmanseiland in het gebied van de goudvelden, waar het in troebel water goed vissen is en belanghebbenden in de goudsector de zaak onoverzichtelijk wensen te houden, simpelweg omdat schurkerij en goudsmokkel er troef zijn. De ‘bloedzuigers’ uit deze maatschappij zijn daar naar hartenlust bezig het land te plunderen en wensen daar geen pottenkijkers van leger en politie die er hun werk zouden moeten kunnen doen. Dus concentreren we ons voorlopig op Stoelmanseiland en laten de zuidelijker gelegen gebieden voorlopig maar gewoon voor wat ze zijn en mogen de lokale bewoners in angst blijven leven en vogelvrij existeren. Zolang de overheid skalians uit haar eigen paarse gelederen de gelegenheid blijft bieden de grensrivier te vervuilen en er een onuitwisbare affiliatie bestaat met de zogenaamde goudconcessionarissen en wel uit eigen geldelijk belang, zal de toestand in het oosten ongewijzigd blijven en zullen de zogenaamde controles die ze nu ook weer heeft toegezegd, een karu wiwiri faya blijken te zijn en door ons neergezet als butbutu.

More
articles