‘Onze bakjes hebben geen sluitingsproblemen en zijn stevig’

Per 1 november 2019 is het verboden styrofoam te gebruiken als verpakkingsmateriaal binnen de voedingsindustrie. Restaurants zijn verplicht over te stappen op biologische en milieuvriendelijke verpakkingen. Echter ontstond in de samenleving ophef over de nieuwe bakjes. Veel mensen vinden dat de bakjes moeilijk sluiten en bovendien ook nog gemakkelijk kapotgaan.
Het bedrijf Gaiura importeert onder andere milieuvriendelijke, biologisch afbreekbare bakjes. De eigenaar van het bedrijf, die anoniem wenst te blijven, kan zich niet terugvinden in de kritiek. “Mensen hebben geen problemen bij het openen en sluiten van onze bakjes. Verder worden ze ook niet zacht na een bepaalde tijd of gaan ze doorlekken”, zegt de eigenaar.
Volgens de eigenaar ontstaat er verwarring tussen de bruine bakjes, die door het bedrijf geïmporteerd en op de markt gebracht worden en de witte bakjes, waarover men klaagt. “We hebben composteerbare bakjes die zijn gemaakt van tarwe, suikerriet of mais. Ze zijn dus niet alleen milieuvriendelijker, maar er is ook gelet op gezondheidsredenen”, verklaart de eigenaar. ‘’Bij onze bakjes hebben we op verschillende zaken gelet, zo zijn sommige bakjes voorzien van een extra laag, zodat het bakje niet doorlekt.’’
De witte bakjes die nu veelvuldig gebruikt worden, zijn volgens de eigenaar van Gaiura niet composteerbaar, omdat ze nog plastic bevatten. Waarom deze bakjes in de winkels verkocht worden, weet de eigenaar niet. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zou, aldsu de eigenaar, hier antwoord op moeten geven. Echter was de minister niet bereikbaar voor een reactie.
De eigenaar gaf verder aan dat niet alle bakjes even duur zijn. “Sommige zijn ietwat duurder, maar over het algemeen wordt er niet geklaagd over de prijs.”

door Yves Kloppenburg

More
articles