Islamic Finance wil investeren in Surinaamse economie

“Suriname is het 17e rijkste land als het gaat om rijkdommen vanuit onze natuur, daarom moet de Centrale Bank zich afvragen wat zijn rol moet zijn om te garanderen, dat dit potentieel van het land Suriname volledig voldoet aan de internationale vereisten”, aldus de governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt, vanochtend tijdens de opening van het 1e Caribbean Islamic Finance Forum: Islamic Finance & Private Sector Connection for Development, in de Royal Ballroom van Torarica.
Het forum is georganiseerd door Trustbank Amanah en haar multilaterale strategische partner, de Islamic Corporation for the Development of the private sector (ICD), de private sector werkarm van de Islamic Development Bank Group (IsDB Group).
Het forum beoogt de rollen en mogelijkheden van islamitische financiering (Islamic Finance) voor de ondersteuning van de ontwikkeling van de private sector in Suriname nader te bekijken. Het forum zal de aandacht vestigen op de Surinaamse economie en het ondernemingsklimaat en de vooruitzichten van de ontwikkeling van islamitisch bankieren en islamitische financiële investeringen in Suriname.
‘’Met het forum willen wij de scope van Islamic Finance promoten teneinde de connectie te kunnen maken voor ontwikkeling in de private sector en hierdoor een bijdrage te leveren aan de diversificatie van de Surinaamse economie”, aldus Trustbank Amanah CEO Maureen Badjoeri.
De bedoeling van dit forum is tevens middelen te mobiliseren voor Suriname in het kader van de economische integratie van lidstaten, linken te leggen en strategische zakelijke partnerschappen aan te gaan met ICD’s partners in lidstaten, met de focus op nieuwe mogelijkheden geboden door fintech en sukuk om tegemoet te komen aan de behoefte aan middelenmobilisatie van de private sector. Ook zegt Badjoeri, dat het forum een unieke gelegenheid biedt aan zakenmensen en beleidsmakers om te netwerken en nieuwe zakelijke relaties aan te gaan met Trustbank Amanah, ICD en andere belangrijke vertegenwoordigers in de zakenwereld in Suriname en in het Caribisch gebied.
Tijdens dit forum werd er ook een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen de Trustbank Amanah en de ICD. “De ICD en Trustbank Amanah zetten de samenwerking voort ter ontwikkeling van Islamic Finance in Suriname. Middels de MoU is de samenwerking tussen onze instellingen geintensiveerd, waardoor de gemeenschappelijke doelen kunnen worden nagestreefd”, zegt ICD CEO Mr. Ayan Seijny.
Het forum werd afgesloten met de discussie betreffende innovatieve financiele oplossingen. ICD heeft een Global Platform ontwikkeld, waar Trustbank Amanah ook lid van is, waarmee de investeerders van het platsform investeringsmogelijkheden kunnen identificeren en projecteigenaren op zoek kunnen gaan naar investeerders. Verschillende soorten financieringsstructuren kunnen mogelijk zijn, waaronder Green Sukuk.

More
articles