‘CBvS intervenieert met goudopkoop en verkoop’

‘’De Centrale Bank van Suriname (CBvS) intervenieert met de goudverkoop op de financiële markt’’, zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, desgevraagd aan De West. Sinds de aanhouding van de geldzending door de Nederlandse justitie, heeft de moederbank maatregelen getroffen om de ontstane situatie onder controle te houden. Een hiervan is het versterken van de internationale reserves door goud op te kopen met SRD en deze bij een gunstige goudprijs, te verkopen tegen US-dollars.
Gajadien legt uit dat goud wordt opgekocht in SRD’s en in het buitenland wordt verkocht tegen US-dollars. “Stel dat de koers van de US-dollar, SRD 10 is, maar je roomt die af op SRD 8, dan verstoor je de economie, want die US-dollar wordt weer verhandeld voor SRD 10.’’ Gajadien geeft aan dat er dan een verschil is van SRD 2, wat dan gelijk is aan geldcreatie.
‘’Het is dus een vorm van monetaire financiering met als gevolg dat de inflatoire werking direct voelbaar is voor de samenleving’’, zegt hij.
De regering probeert volgens Gajadien op zo een manier, de koers tot voor de verkiezingen kunstmatig laag te houden en probeert aan te tonen, dat ondanks het slechte beleid, de waarde van de SRD hoog blijft. Hij geeft aan dat de indruk wordt gewekt dat er geld wordt afgeroomd door goud op te kopen in SRD’s, terwijl men bezig is de verdiende US-dollars bij de verkoop weer door middel van interventie op de valutamarkt te brengen. Hij zegt dat erop dit moment een beleid vanuit de regering en de moederbank wordt gevoerd, dat funest is voor de samenleving. Hij zegt dat er vanwege een gebrek aan transparantie, totaal geen overzicht is op de valutamarkt. ‘’Het is niet duidelijk hoeveel geld er vrijgemaakt wordt voor de cambio’s en de lokale banken en dat leidt alleen maar tot speculaties’’, zegt hij.
President Desiré Bouterse vertrekt 25 november voor een staatsbezoek naar China. Gajadien zegt dat het hem niet zal verwonderen als de president na zijn bezoek zegt, dat hij een lening heeft afgesloten met China. Gajadien merkt op dat Suriname internationaal bekend staat bij multilaterale instellingen en private investeerders, als een land dat constant bedelt en zoekt naar geld. “Het ziet ernaar uit dat Suriname verder gedegradeerd zal worden qua rating van financiële ratingsbureaus”, aldus de politicus.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles