‘Para drinkwatergebied mogelijk vervuild door giftige stoffen’

“Ik heb nog geen harde bewijzen, maar gezien de manier waarop er gewerkt wordt met cyanide en de ligging van ons drinkwatergebied, heb ik sterk het vermoeden dat niet alleen ons drinkwatergebied, maar ook andere plekken in het district Para, vervuild zijn geraakt”, zei Erlan Sleur, voorzitter van Probios, gisteren tijdens een discussieavond in Guesthouse Un Pied-à-Terre. De avond was georganiseerd door de milieuorganisatie Opete Suriname en had als thema: Hoe kan Suriname bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering en ontbossing?
Volgens Sleur wordt in gebieden als Kwakugron en White House, op een verkeerde manier aan goudwinning gedaan. “Er wordt een gebied afgekamd door middel van damwanden en daaromheen plastic, hierna wordt het erts erop gedaan, zodat deze het goud kan oplossen en het later opgevangen kan worden. Het gaat om plastic en het zal van alle kanten geboord zijn, dit komt dan terecht in de bodem, wat schadelijk is voor ons drinkwater”, zegt Sleur.
De discussieavond was georganiseerd door Opete Suriname, een milieuorganisatie. De organisatie is genoemd naar de koningsgier (opete), omdat die heel hoog vliegt en dus het gehele landschap, de natuur, overziet. Dit is ook de manier waarop Marina Da Costa, voorzitter van Opete, de organisatie wenst te leiden. “We willen een paraplu zijn voor mensen en organisaties die meeleven met het behoud van de natuur”, zegt zij. De voorzitter deed verder een beroep op de gemeenschap om een steentje bij te dragen aan de organisatie, zodat die kan blijven vechten voor natuurbehoud.
Volgens Sleur is de functie van het bos er één die niet te onderschatten is. Hij gaf aan dat het bos zorgt voor zuurstof, schoon water, voedsel, medicatie, vruchtbare gronden en een goede kringloop. “Vooral zuurstof en kringloop zijn twee belangrijke aspecten. Als je bezig bent met ontbossing, dan snap je dat onze hele kringloop verstoord raakt”, aldus de Probios-voorzitter. Hij zei verder dat mensen meestal niet weten wat het bos voor ons op aarde betekent. Volgens Sleur leven er niet alleen zeldzame dieren en kun je alleen daar bepaalde plantensoorten vinden, maar het is ook de leefomgeving van een bepaalde groep mensen. “Al deze planten, dieren en mensen, dienen bescherming te genieten”, aldus Sleur. Hij gaf aan dat men geen idee heeft hoeveel vogelnesten worden vernietigd bij het omhakken van de bomen. “Als men wist hoeveel vogelnesten op jaarbasis werden vernietigd, was men zeker in tranen uitgebarsten’’, zegt de milieuactivist.
Sleur geeft aan dat zaken als goudwinning, landbouw, het ondermijnen van het traditioneel gezag en een slecht bosbeleid, grote bedreigingen vormen voor onze bossen. “Wanneer we praten over goudwinning, dan praten we over legale en illegale goudwinning. Beide zijn even nadelig voor onze bossen, alleen houdt men zich bij legale goudwinning zogenaamd aan regels.” Sleur zei verder dat de landbouw niet zo onschuldig is als het lijkt. “Er worden concessies uitgeven voor oliepalm, echter worden de bomen omgehakt en geëxporteerd”, zei Sleur. Volgens de milieuactivist zijn zaken zo erg, dat zelfs het traditioneel gezag niet meer kan optreden in zijn eigen gebied. Over ons bosbeleid wenste de Probios-voorzitter eigenlijk helemaal niet te praten, omdat er volgens hem weinig controle wordt uitgeoefend vanuit de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). ‘’SBB heeft een groot tekort aan personeel’’, aldus Sleur.

door Yves Kloppenburg

More
articles