‘Ambtenarenapparaat kan het niet meer aan’

“Ons ambtenarenapparaat kan het niet meer aan”, zegt NPS-parlementariër Patricia Etnel, tegenover de krant. De politica zegt dat er al veel te veel mensen in overheidsdienst werken. Toch worden in aanloop naar de verkiezingen van 2020, er nog meer mensen in dienst genomen. “Ik snap dat de mensen bij de overheid een stukje zekerheid hebben, maar we moeten niet vergeten wat zich heeft voorgedaan in 2015. Er werden toen ook een heleboel mensen in dienst genomen, maar we merken dat ze na de verkiezingen werden bedankt, omdat er geen werk meer voor ze was”, aldus Etnel.
Vicepresident Ashwin Adhin, zou eerder dit jaar tijdens een meeting van de NDP hebben aangehaald, dat het aantal ambtenaren 83.000 is.
De oppositie zou toen hebben gevraagd om het apparaat te verlichten met 27.000 mensen, gezien het financieel ongezond is voor het land. Leden van de oppositie zouden aan de regering hebben gevraagd arbeidsmogelijkheden te creëren binnen de private sector. “Dat ons ambtenarenapparaat te beknopt is, is niet iets van nu. Tijdens de periode van de regering Venetiaan was dat ook al zo”, zegt Etnel.
Het verschil is volgens Etnel dat oud-president Ronald Venetiaan, destijds gewerkt heeft met een Public-sector Reform Programma, dat tot doel had ervoor te zorgen dat het overschot aan ambtenaren, een baan vond in de publieke sector. “Dit systeem moest ervoor zorgen dat jongeren niet meteen geïnteresseerd raakten in banen binnen de overheidsdienst, maar dat er heel wat mogelijkheden voor hen daar buiten lagen”, zegt Etnel. Ze geeft aan dat er tijdens de periode van Venetiaan, nog steeds mensen in overheidsdienst werden aangenomen, echter waren het mensen met een bepaalde opleiding, omdat er een gebrek was aan kader binnen de overheidsdienst.
Volgens Etnel heeft deze regering dit alles terzijde gelegd, in plaats daarvan begon ze à la dol met het aannemen van mensen. “Ze zouden ervoor moeten zorgen dat de particuliere sector tot ontwikkeling kwam en dat daardoor werkgelegenheid werd gecreëerd.” Ze geeft aan dat de toenmalige NDP-parlementariër André Misiekaba, gezegd zou hebben dat de regering verplicht zou zijn mensen in dienst te nemen, als de particuliere sector dat niet wou. “Als de particuliere sector geen mensen meer neemt, dan moet je als regering met de mensen gaan praten en vragen wat de problemen zijn en niet ervan uitgaan, dat je de mensen moet nemen, want dan heb je op de lange termijn een ander probleem. De overheid en de particuliere sector dienen altijd in evenwicht te zijn voor een gezonde economie’, aldus Etnel.
Ze geeft verder aan dat er vanuit het parlement geen zekerheid kan worden geboden aan mensen die nu binnen de overheidsdienst stappen. “We kunnen als parlement alleen wetgeving maken en controleren, maar uiteindelijk ligt de uitvoering in handen van de regering”, aldus de NPS-parlementariër.

door Yves Kloppenburg

More
articles