‘Surinamers stemmen op personen niet op ideologie’

PL-parlementariër Ingrid Karta-Bink, heeft afgelopen zaterdag op een ressortmeeting van de Pertjajah Luhur, opgeroepen om nooit meer een partij de meerderheid te geven. ‘’Het volk heeft de NDP in 2015 de meerderheid gegeven, waardoor we nu met veel problemen kampen’’, zei Karta-Bink. Bestuurskundige August Boldewijn zegt desgevraagd in gesprek met De West, dat de oproep slechts een wens is die voortvloeit uit ervaringen met de NDP die in staat is zijn wil door te drukken in het parlement. Echter zegt Boldewijn dat dit verschijnsel zich ook kan voordoen als een combinatie van partijen de regering vormt. “Het zal afhangen van het beleid en het karakter van de personen als zij ook een centralistisch beleid zullen voeren”, stelt Boldewijn.
Het probleem is volgens hem dat Surinamers niet stemmen voor een bepaalde ideologie, maar op personen. “Veel mensen willen horen bij de partij die de meerderheid zal hebben, anderen stemmen op basis van persoonlijke relaties met politici, terwijl anderen in groepsverband stemmen op een bepaald persoon.” In Suriname neigt de situatie volgens Boldewijn momenteel naar een eenpartijstelsel, waarbij het lijkt alsof de rest van het parlement voor niemendal daar zit en maar één partij regeert en bepaalt wat er gebeurt.
Boldewijn geeft aan dat Suriname een gedecentraliseerd kiesstelsel heeft. Dit stelsel zou zodanig moeten werken dat er een evenwichtige verdeling is van partijen die zitting hebben in het parlement. Zoals het nu het geval is, is er een onevenwichtige verdeling van het aantal zetels per kiesdistrict. Echter om de samenstelling hiervan te veranderen, zou de kiesregeling veranderd moeten worden.

door Priscilla Kia

More
articles