Bestuursverkiezing bond SVZ dreigt uit de hand te lopen

“Naarendorp moet niet denken dat het hier gaat om algemene verkiezingen en dat je kunt langslopen wanneer je wilt om de mensen te spreken.”, dit zegt de ex-ondervoorzitter van de bond bij het Sint Vincentius Ziekenhuis(SVZ), Jetty Melcherts, tegenover de krant. Volgens haar zou de ondervoorzitter van de vakcentrale C-47, Robby Naardorp, afgelopen zaterdag in het ziekenhuis zijn geweest en zou hij zich aan het personeel hebben voorgesteld als te zijn de nieuwe bondsvoorzitter.

Onduidelijke cao
Al geruime tijd heersen er in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) spanningen tussen het huidige bestuur onder leiding van Clyde Gill en een groep die de leiding wenst over te nemen en daarbij de ondersteuning krijgt van Melcherts. De spanningen zouden zijn opgelopen nadat het huidige bestuur via een krant bekend had gemaakt, dat Melcherts niet langer verbonden is aan het bestuur en daarom niet bevoegd zou zijn namens het bestuur handelingen te plegen. Echter kloppen volgens Melcherts de meldingen rond haar royering niet. “Ik heb de kandidatenlijst overgedragen aan Gill, als ik geen lid meer was van de bond, zou hij de stukken niet mogen aanvaarden”, stelt zij. De ex-ondervoorzitter geeft verder aan, dat zij het niet zal toelaten dat er zaken waarvoor zij jaren heeft gevochten binnen de huidige cao worden vertrapt door mensen die niet weten waarmee ze bezig zijn. “Ik heb mijn kinderen nachten alleen moeten laten, om zaken in de cao gedaan te krijgen, dan ga ik die niet laten vertrappen door een stelletje amateurs. Ik eis van Gill een publieke verontschuldiging, omdat hij mijn imago heeft geschaad”, stelt Melcherts. Volgens het zittende bestuur zijn er heel wat zaken die niet goed zijn in de cao. Zo kan het niet dat het personeel zelf moet betalen voor een tandheelkundige behandeling. Echter zitten de zaken volgens de ex-ondervoorzitter anders in elkaar. “Het personeel moet om de twee weken een keuring ondergaan, als men haar heeft gemist en je gaat daarna naar de tandarts, dan zal je zelf moeten opdraaien voor extra kosten behalve bij het schoonmaken. Het bedrijf heeft dit gedaan om zichzelf te beschermen”, aldus Melcherts.

Problemen rond bestuursverkiezing
Volgens haar is de druppel die de emmer deed overlopen, het feit dat het huidige bestuur geen ruimte gaf aan derden, een kandidatenlijst in te dienen. “Er is toen een deurwaardersexploot gestuurd richting het zittende bestuur, met een aanmaning dat er verkiezingen moeten worden uitgeschreven en dat er ruimte moet worden gegeven aan anderen om ook een kandidatenlijst in te dienen”, stelt Melcherts. De ex-ondervoorzitter zeg voorts dat het ook is gebeurd, echter merkte ze op dat het huidige bestuur zijn lijst niet liet zien. “Het is in de statuten opgenomen, dat alle partijen inzage hebben in de ingediende lijsten. Dit ter voorkoming, dat er nog leden eraan worden toegevoegd”, geeft zij aan. Volgens Melcherts was er dus geen lijst van het zittende bestuur, en was het duidelijk dat de groep aan wie zij ondersteuning bood, de enige was die meedeed aan de verkiezing en dus automatisch het nieuw bestuur zou moeten zijn, gezien de datum ter indiening van de lijsten al was verstreken.
Echter werd zij de afgelopen zaterdag geconfronteerd met het feit dat er een lijst met daarop Naarendorp ingediend was en dat de laatst genoemde zich voorstelde aan het personeel als zijnde nieuwe bondsvoorzitter. “Je kunt nooit achteraf een lijst indienen, laat is laat. Bovendien zijner geen verkiezingen gehouden om je voor te stellen als te zijn bondsvoorzitter”, aldus Melcherts aan. Zij zegt dat het helemaal niet past dat een ‘kandidaat’ zich begeeft op de werkvloer, terwijl niet eens de directie daarvan op de hoogte is. “Dit is precies als mama en papa niet thuis zijn, dan breng je wie je wilt”, aldus de ex-ondervoorzitter.
Volgens Naarendorp klopt het wel dat hij zich kandidaat heeft gesteld voor de bestuursverkiezing en dat hij op aanwijzing van het huidige bestuur naar de mensen toe is gegaan, echter heeft hij zich nooit voorgesteld als zijnde nieuwe bondsvoorzitter. “Ik was in Nederland toen de mensen mij hebben benaderd om mij in te zetten als kandidaat. Ik heb er goed over nagedacht, waarnaar ik heb besloten het te doen”, stelt de ondervoorzitter van de C-47. Hij vertelt dat hij voor het weekend in Suriname was en heeft toen besloten zaken persoonlijk te bespreken met het zittende bestuur. “Na de bespreking heeft de voorzitter me zelf gevraagd even op de afdelingen mee te lopen, zodat de mensen weten wie Naarendorp is. Ik denk dat Melcherts andere problemen heeft, waarop ik niet wens in te gaan”, aldus Naarendorp.
De voorzitter van het Huidie bestuur wenste niet in te gaan op de jongste ontwikkelingen. “De bestuursverkiezingen zijn een aangelegenheid van het ziekenhuis. Ik wens de media niet in alles te betrekken. EéN ding staat vast en dat is dat er bestuursverkiezingen uitgeschreven zijn voor 28 november”, aldus Gill.
Melcherts verklaart dat zij het niet zullen toelaten, dat er verkiezingen gehouden worden, gezien zij ervan uitgaat, dat zij de enige kandidatenlijst heeft ingediend. “Ik zal de media blijven betrekken, omdat zakenoprecht moeten geschieden. Wij hebben intussen ook al een advocaat die de zaken juridisch voor ons aanvecht”, aldus Melcherts.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles