Bacovenoogst Jaribaka deels vernietigd

Vanwege het gebrek aan verpakkingsmateriaal, worden de bacoven in Jarikaba( Nickerie) al bijna twee weken vernietigd. De voorzitter van de bond van werknemers van het bacovenbedrijf Food and Agricultural Industries(FAI) in Nickerie, Dayanand Dwarka, geeft aan dat hij zich zorgen maakt om de situatie. “ Als je geen dozen hebt, kan je niet exporteren”, aldus de bondsvoorzitter.
Volgens Dwarka is het niet de taak van de bond om te zorgen voor verpakkingsmateriaal en alles wat nodig is voor de export van de bacoven, maar om te zorgen voor duurzaamheid van het bedrijf. Hij zegt verder dat het bedrijfsproces zo is ingesteld, dat er elke dag wordt afgeoogst. Het is namelijk een continue proces van planten, oogsten, verpakken en exporteren. Echter is het verpakken en exporteren de afgelopen twee weken, door het gebrek aan dozen, in gevaar gekomen. Dwarka legt uit dat de arbeiders heel hard werken om de aanplant in stand te houden. De aanplant moet negen maanden lang verzorgd worden, waarna er moet worden afgeoogst. “Dan is het toch zonde, het product gewoon te vernietigen”, stelt Dwarka.
Volgens de VHP assembleelid, Mahinder Jogi, bestaat er veel onzekerheid bij FAI.
Dit zegt hij, naar aanleiding van de aangekaarte problemen van de afgelopen twee weken, tegenover een lokaal blad. Verder geeft hij aan dat de regering per direct duidelijkheid zou moeten verschaffen in deze situatie. De VHP’er zegt dat hij bang is dat het bedrijf op den duur zal worden gesloten, net zoals het sukadebedrijf in Saramacca.
Het bedrijf FAI werd getroffen door de Moko ziekte die veel bacovenproducerende landen in het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika zware klappen gebracht. In 2015 werd ongeveer 315 hectare, 40% van de aanplant van FAI in Suriname aangetast. Ziekten en plagen liggen grotendeels buiten de invloedssfeer van het bedrijf, maar een tekort aan materiaal heeft direct te maken met de bedrijfsvoering, aldus Dwarka.

More
articles