November 4, 2019


Eerstesteenlegging herbouw DNA


November 4, 2019

In verband met de herbouw van het voormalige gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) en het toenmalige ministerie van Algemene Zaken, dat 23 jaar geleden is afgebrand, vond vanmorgen de eerstesteenlegging plaats door de voorzitter van de DNA, Jennifer Geerlings-Simons en de minister van Openbare Werken, Vijay Chotkan. Geerlings-Simons gaf in haar toespraak aan, dat het niet alleen een bijzondere dag is voor de natie, maar ook voor haar, omdat zij zich de brand, die vermoedelijk door kortsluiting ontstond, nog heel goed kan herinneren. Volgens de voorzitter is de voorbereiding om het gebouw te herbouwen niet gemakkelijk geweest, omdat de financiële middelen ontbraken. Het proces heeft jaren geduurd. “Na heel veel inspanningen, plannen en werk op de achtergrond, zijn we vandaag hier om de eerste steen te leggen”, aldus Geerlings-Simons. De herbouw van het oude DNA-gebouw valt onder het project: Herbouw en Renovatie van Overheidsgebouwen. Op 2 april 2017 heeft de Staat Suriname een leningsovereenkomst getekend met de Inter-American Development Bank (IDB) van 20 miljoen US-dollar. De lening is bestemd voor het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Dit project houdt het rehabiliteren van de historische binnenstad in. Het project wordt uitgevoerd in de periode 2017-2022. Het project behelst de reconstructie van het voormalige ministerie van Algemene Zaken aan de Henck Arronstraat 6, reconstructie van voormalig DNA-gebouw aan de Henck Arronstraat 2-4, renovatie van het ministerie van Sociale Zaken aan de Waterkant 32 en renovatie van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) aan de Henck Arronstraat, JusPol-gebouw aan de Grote Combéweg en het JusPol-gebouw aan de Mirandastraat, hoek Lim A Postraat. De historische binnenstad van Paramaribo is in 2002 geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de Unesco vanwege haar unieke waarde. Deze plek op de Werelderfgoedlijst, is niet alleen van belang vanwege de culturele-historische en esthetische waarde, maar de unieke monumentale panden en infrastructurele werken in de binnenstad, kunnen ingezet worden om de economie een impuls te geven en de binnenstad te revitaliseren. Dit kan bijvoorbeeld middel van toerisme, aantrekken van investeerders en erfgoedfestiviteiten.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249