November 3, 2019


SLM AIRBUS KOMT NIET MEER


November 3, 2019

Afgelopen zondag werd de vlucht PY993 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, op de Mid-Atlantische route met 24 uur vertraagd. Keerpunt vernam toen, dat passagiers eerst te horen kregen dat de vlucht vier uren vertraagd zou zijn. Daarna werd gemeld, dat de vertraging zes uren zou duren. Uiteindelijk werd de vlucht gecanceld. Volgens bronnen binnen de SLM was de reden voor deze vertraging, een motorisch mankement en daarom was het wegens veiligheidsredenen niet langer verantwoord voor de SLM om de vlucht aan te vangen. De afdeling Public Relations Department van de SLM, reageerde in een persbericht aan alle media, dat de Airbus van SLM wegens technische redenen aan de grond is gebleven. Verder werd aangegeven, dat de directie van de SLM onaangenaam verrast was door de huidige ontwikkeling en dat zij zou overleggen inzake de verdere inzet van de Airbus in deze laatste maanden.  Keerpunt heeft de hand weten te leggen op de brief van de directie, waarbij zij aangeeft zich daadwerkelijk te hebben bedacht en vervolgens per direct besloten heeft, de lease van de Airbus op te zeggen. Hierdoor zal de Airbus niet meer terugkeren op Surinaamse bodem en zal de SLM voorlopig vluchten charteren. Wat wordt het nu voor de SLM? De SLM zit al zeker tien jaar in de rode cijfers. Dit werd ook aangekaart door de toenmalige directeur, Robby Lachmising. Hij zei kort voor zijn aftreden, dat het bedrijf wel uit de rode cijfers zou komen. Dit is helaas tot nu toe niet gebeurd. Volgens Lachmising waren de slechte cijfers te wijten aan de hoge brandstofprijs. Maar volgens Keerpunt zijn de verliezen van de afgelopen jaren, vooral te wijten aan de politiek die verzuimd heeft in te spelen op de mogelijkheden die er waren voor onze luchthaven, om een Hub te worden voor verschillende grote luchtvaartbedrijven. In plaats van de financiële voordelen te bekijken en benutten, werd de SLM telkenmale misbruikt om vriendjes te accommoderen. Daarnaast heeft de SLM in 2018 behoorlijk wat reputatieschade geleden. Dit begon reeds in het eerste kwartaal van het jaar, toen er een dossier werd gepubliceerd door lokaal medium die melding maakten van misstanden bij de SLM. Dit dossier bleek zonder enige twijfel schadelijk voor het bedrijf. Nu is de SLM druk bezig personeel op te leiden voor het bemensen van de nieuwe Boeing 777. De kosten die hiermee gepaard gaan, liggen rond de US-dollar 3 miljoen. Deze onkosten worden gemaakt voor trainingen en certificeringen. Keerpunt hoopt dat deze investering van de Boeing 777 een goed overwogen besluit is van de SLM, zodat zij met de juiste besturing van het management, uit de rode cijfers kan komen.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249