‘Parlement werkarm van de regering’

Ronnie Brunswijk (ABOP), heeft gisteren tijdens zijn betoog bij de behandeling van de nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld aangegeven, dat het parlement een werkarm is geworden van de regering. Brunswijk merkte op dat het parlement er is om de regering te volgen en waar nodig te corrigeren, maar dat dit niet gebeurt. “De regering geeft opdracht aan het parlement en het parlement voert uit, terwijl het andersom had moeten zijn. Nu is het parlement wel een poppenkast geworden, want alles wat de regering wil, wordt doorgedrukt”, stelde Brunswijk.
Hij haalde aan dat de president zelfs in Ocer, het partijcentrum van de NDP, durfde te zeggen dat de wet is ingediend door Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP, terwijl het om een initiatief van de NDP gaat. “Shame on you. De regering zou zich juist moeten focussen op het aflossen van bestaande leningen en het terugbrengen van het gigantische begrotingstekort.” Het is volgens Brunswijk totaal fout om de strafbepaling uit de wet te schrappen. Hij zet dat hij zich niet kan voorstellen dat er parlementariërs zijn die dat goedkeuren, terwijl het duidelijk is dat het niet goed is.
“Het Surinaamse volk is zoveel keren misleid. Eerst gecamoufleerd, maar nu niet meer.
Het volk wordt openlijk onder druk gehouden door de strafbepaling weg te halen. Hiermee zeg je dat je gewoon leent, ondanks wat het volk zegt. Het schrappen van de strafbepaling is niets anders dan een poging van de NDP om een zaak in onderzoek bij de procureur-generaal te verstoren. In feite is de wet niet meer nodig, want die wordt hierdoor helemaal afgezwakt en wordt de weg geplaveid voor meer leningen”, stelde Brunswijk.
Hij gaf aan dat de ontwerpwet in rap tempo is ingediend na aangifte van de VHP tegen de minister van Financiën en met dezelfde snelheid een commissie van rapporteurs is benoemd en binnen enkele dagen na indiening, in behandeling is genomen in het parlement. Dit terwijl er voldoende wetten liggen die meer prioriteit zouden moeten genieten. Hij noemde hierbij de ontwerpwet Arbeidsomstandigheid, de ontwerpwet houdende intrekking Wet Rij- en voertuigenbelasting, de ontwerpwet Werkkrediet Registratiebureaus, de Milieuraamwet en de Rijwet. “NDP kiest voor snelle reparatie van een wet om de minister van Financiën te beschermen en het ondoordacht lenen ten behoeve van showprojecten in het verkiezingsjaar veilig te stellen.”
Melvin Bouva, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, gaf aan dat deze wetten na afstemming met de griffier, nog niet op het punt zijn van plenaire behandeling in het parlement. Hi benadrukte dat er een bepaalde procedure vooraf gaat voordat een wet in het parlement behandeld kan worden en dat het geen onwil is van het parlement om deze wetten te behandelen. Brunswijk zei dat de regering leent om arm te blijven en vroeg aan Abdoel, bij welk schuldniveau de minister van Financiën zal stoppen met lenen. Hierna riep hij Abdoel op om de initiatiefwet in te trekken.

door Priscilla Kia

More
articles