‘Regering bouwt voor eigen zak’

De bouw van het regionaal Ziekenhuis Wanica is een afrondende fase. Het ministerie van Volksgezondheid is reeds begonnen met de werving van personeel. VHP-parlementariër Djoties Jaggernath, zegt desgevraagd dat el-ke gebouw in het bijzonder gerelateerd aan volksgezondheid, een goe-de zaak is. ‘’Alleen gaat het bij deze regering niet zo zeer om het opzetten van gebouwen in het voordeel van de samenleving, maar voor hun eigen zak’’, zegt hij. Hoewel hij de komst van de ziekenhuizen te Wanica en Albina toejuicht, had hij graag gezien dat er eerst een onderzoek was gedaan naar de noodzaak van ziekenhuizen in de-ze gebieden. Jaggernath merkt op dat burgers te Albina en omgeving, nog altijd kiezen om naar de Franse kant te gaan voor medische zorg.
Hij legt uit dat de regering leningen af-sluit met de bedoeling grote bouwprojecten uit te voeren. Volgens hem wordt er bewust gekozen voor bouwprojecten, omdat er daarmee een nyan kan worden gemaakt. Daarom bevreemdt het hem ook niet als projecten plotseling worden stopgezet.
Jaggernath die ook arts is, zegt dat de bestaande ziekenhuizen al jaren te kampen hebben met een tekort aan financiën, medische verbruiksartikelen en medisch instrumentarium en vraagt zich daarom af, hoe de regering denkt het ziekenhuis van Wanica operationeel te maken.
Hij geeft aan dat al worden er medici uit het buitenland gehaald, die toch niet de garantie bieden voor een optimaal draaiend ziekenhuis.
“De Cubaanse artsen die zijn gehaald voor de RGD-poliklinieken kunnen niet werken, omdat er geen medische verbruiksmiddelen zijn. Ook zijn niet alle medicamenten er”, zegt de arts.
‘’Het maakt niet uit wie de dienstverleners zijn, maar het kan niet zo zijn, dat er mensen worden gehaald die ons land ook nog geld kosten en dan hun werk niet naar behoren kunnen doen vanwege tekorten”, zegt Jaggernath. Hij geeft aan dat haast alle middelen binnen de gezondheidszorg geïmporteerd moeten worden en hiervoor zijn er US-dollars nodig. Met de hoge wisselkoers zijn de kosten binnen de zorg alleen maar toegenomen.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de infrastructuur van wegen, elektriciteit en water van het nieuwe ziekenhuis in Wanica. Het ziekenhuis zal waarschijnlijk in de maand december opgeleverd worden. Het ministerie van Volksgezondheid streeft ernaar het gebouw binnen drie maanden na de oplevering in gebruik te nemen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles